szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A leghatározottabban ellenzi a paraguayi egészségügyi miniszter egy tízéves kislány abortuszát. A 23 hetes terhes gyereket nevelőapja erőszakolta meg.

Antonio Barrios egészségügyi miniszter, aki amúgy gyermekorvos, hétfőn arra hivatkozva jelentette ki újságíróknak, hogy a terhességet nem lehet megszakítani, hogy arra csak a 20. hétig van lehetőség. A paraguayi alkotmány csak akkor engedélyezi a magzatelhajtást, ha az anya élete veszélyben forog, és abban az esetben is csak a 20. hétig.

A kislányt az asuncióni vöröskeresztes kórház gondjaira bízták, ők felügyelik az állapotát. Vasban, kalciumban és vitaminokban gazdag különleges étrenden tartják, és pszichológus foglalkozik vele. A nevelőapa szökésben van, az anyát pedig őrizetbe vették, gondatlansággal és kiskorú szexuális bántalmazásában való bűnrészességgel vádolják.

A paraguayi egészségügyi minisztérium szerint 2014-ben csaknem hétszáz 10 és 14 év közötti kislány szült a dél-amerikai országban, a 15-19 éves korú lányok körében pedig évente 20 ezer szülést regisztrálnak.

A mostani eset április végén vált ismertté. Az anya 2014 januárjában feljelentette a nevelőapát, mert azt gyanította, hogy molesztálja a kislányt, aki akkor még csak kilencéves volt. Az ügyet azonban félretették – a hatóságok most vizsgálják, hogy miért. Több mint egy évvel később a 32 éves anya kórházba vitte a kislányt, mert megnőtt a hasa – a nő azt hitte, hogy egy tumortól. Az orvosok végül megállapították, hogy a gyerek 21 hetes terhes, és értesítették a hatóságokat.

Az ügy nagy visszhangot váltott ki, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet felszólította a paraguayi hatóságokat, hogy védjék meg a kislány életét, amelyre szerintük nagyfokú kockázatot jelent a terhesség.

A Paraguayi Egyetem orvosi karának dékánja – egyben a helyiek körében a szegények kórházaként emlegetett Clinicas igazgatója – szerint viszont a kislány gond nélkül ki tudja hordani a babát, a komplikációk elkerülése érdekében azonban várhatóan császármetszéssel fog szülni. Anibal Peris hozzátette, hogy az általa vezetett kórházban 2014-ben 14 kilenc és 15 év közötti kislány hozott világra gyermeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Strandon szállt le egy II. világháborús repülő – videó

Strandon szállt le egy II. világháborús repülő – videó

Gombok nélküli iPhone-on dolgozik az Apple

Gombok nélküli iPhone-on dolgozik az Apple

Két különböző vakcina oltási kombinációját vizsgálják Spanyolországban

Két különböző vakcina oltási kombinációját vizsgálják Spanyolországban