Tetszett a cikk?

A Kárpát-medence gazdag gasztrokultúrájának nagyon kis szeletét ismerjük, ezen próbál változtatni Katlan Tóni csapata.

A Katlan Tóni név sokaknak ismerősen cseng, de kevesen tudják, hogy a név mögött Novotny Antal áll, akinek egykori egyszemélyes gasztrovállalkozása mára a kemény és szenvedélyes munkának köszönhetően több divíziós vállalattá nőtte ki magát. Veresegyházi éttermébe az ország minden pontjáról érkeznek, hazai és külföldi nagyvállalatok állandó catering partnere, fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken pedig biztos, hogy találkozunk jellegzetes standjaival. A különböző üzletágak összekapcsoló ereje a Kárpát-medence gazdag gasztrokultúrája, annak szeretete és tisztelete, a hasonló szenvedéllyel dolgozó munkatársak és maga Novotny Antal.

Tóni -ahogy mindenki hívja- fiatal szakácsként különböző nemzetek konyháját tanulmányozta. Időről időre visszatért a hazai ízekhez, azoknál tökéletesebbet nem tudott elképzelni, így végül úgy döntött az akkoriban népszerű magyar ételek mellett feltárja gyerekkorának kedvelt ízeit is és mélyebben beleásta magát a kárpát-medencei konyhaművészetbe. Könyvespolca régi receptkönyvekkel van tele és azt is tudja, hogy íróink, költőink mit fogyasztottak szívesen. A hazai ízek szeretete és ahhoz fűződő szenvedélye lett végül a hivatása, vállalkozása is erre épül. Célja, hogy ledöntse a magyar ételekhez kapcsolódó korlátokat és túllépve a goulasch-on, eredetiségében bemutassa milyen színes és fantasztikus a gasztrokultúránk.

Több mint tizenöt éve indította be catering vállalkozását, amely a hazai ízvilágot mutatja be a klasszikus catering megszokott keretein belül. A külföldi partnerek rögtön imádták, a magyar ügyfelek azonban eleinte nem tudták összeegyeztetni gondolatban a hazai ételeket a céges rendezvényekkel. A tapasztalat tehát az volt, hogy az egyre terjedő “magyarkodó” vendéglátás hatására a magyarokban van a legtöbb előítélet a magyar konyhával szemben. Apró lépésekkel fokozatosan sikerült meggyőzni a célközönséget arról, hogy a kárpát-medencei ízvilág is lehet finoman izgalmas és elegáns, ma már kifejezetten ez az, amiért keresik a Katlan Cateringet.  A vállalatnál egy külön csapat felelős a szabadtéri rendezvényekért, fesztiválokért és kitelepülésekért. Ezeken az eseményeken a hazai konyha eredeti kellékei is nagy hangsúlyt kapnak, de szigorúan csak használati tárgyakat visznek magukkal, a kellékek nem díszként funkcionálnak. Hagyományos cserépfazekakkal, régi sparhelttal dolgoznak, legtöbbször a bográcsozás és a malacsütés sem marad el.

2012-ben Novotny Antal nagy álma vált valóra, amikor a catering vállalkozás mellett, Veresegyházon, egy régi malom épületben megnyitotta éttermét. Az épületet nagy gonddal újították fel, figyelve arra, hogy megtartsák eredeti, különleges hangulatát. Az éttermi helyszín új lehetőségeket adott, a havonta változó ételkínálaton keresztül mutatják be a Kárpát-medence tájegységeit, elkészítési módokon keresztül azt, hogy kishazánkban hogyan hatnak egymásra a különböző nemzetségek, szeretnek régi recepteket új köntösbe csomagolni, a mai ízlésnek megfelelően újragondolni. Helyi és szezonális alapanyagokkal dolgoznak.

„A Katlan Csapattal szeretnénk megmutatni, hogy a magyar konyha csodálatos, színes, pont olyan, mint az országunk; mindenféle hatásokat összegyűjt és azok izgalmas árnyalatainak felhasználásával lesz igazán egységes.“ – Novotny Antal.