HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Korábban azt gondolták, hogy a pozitív érzelmek csupán az ember pozitív állapotát tükrözik. Több mint egy évtizede már tudjuk, szerepük jóval nagyobb: aktív építői a személyes erőforrásoknak.

A pozitív pszichológia irányzat egyik jelentős sikere az Észak-Karolinai Egyetem pszichológus professzora, Barbara Fredrickson által 2004-ben megfogalmazott elmélet a pozitív érzelmek alkalmazkodást szolgáló funkciójáról.

A pozitív emóciók „broaden-and-build” (magyar átültetésben: láss és gyarapíts) elmélete szerint az olyan érzelmek, mint az öröm, az érdeklődés, az elégedettség, a szeretet, egyfelől szélesítik, gyarapítják az egyén gondolati és aktivitási repertoárját, másfelől elősegítik a társas kapcsolatok kialakítását, növelik a kreativitást, motiválják a személyt új ötletek megfogalmazására.

Láss és gyarapíts
©

A korábbi elméletek szerint a pozitív érzelmek alapfunkciói pusztán azok, hogy jelzéseket küldjenek az ember pozitív állapotáról. A láss és gyarapíts elmélet arra világít rá, hogy a pozitív érzelmek nem pusztán tükrözői, hanem aktív építői a személyes erőforrásoknak, tüzelőanyagai a testi-lelki jóllétnek, ami még inkább indokolja ezen érzelmek tanulmányozásának szükségességét.

A fejlődés esszenciája

Barbara Fredrickson bevezette a pozitivitás és negativitás fogalmát az ilyen érzelmek által uralt mentális állapotaink leírására, megkülönböztetésére. A két állapot között nem csak az ugyanis a különbség, hogy az egyikben jól érezzük magunkat, a másikban pedig szenvedünk vagy feszültek vagyunk. Ezeknek az állapotoknak az átmenetisége, intenzitása és tartóssága kihat elménk teljes működésére.

Érzelmek sokfélesége
©

A pozitivitás (a pozitív érzelmek aktuális vagy tartós dominanciája) létrejöttét meghatározó tényezők azonosítása, mérése és az ezt fokozó stratégiák kidolgozása ezért különösen fontos. A pozitivitás hányadosát (positivity ratio = a pozitív és negatív élmények előfordulásának aránya) Marcial Losada chilei származású amerikai szervezetpszichológus dolgozta ki egy matematikai modellt alkalmazva. E modell (amely szerint pozitivitásról akkor beszélhetünk, ha a hányados három fölött van) ki tudja mutatni, hogy a pozitivitás a fejlődés nélkülözhetetlen esszenciája, empirikus jóllétmutató, kérdés tehát, hogy mit tehetünk a pozitivitás hányadosának növeléséért.

Barbara Fredrickson empirikusan igazolt hat megállapítása a pozitivitásról

1. A pozitivitás jólesik.

A kellemes érzések által nyert erő motivál bennünket arra, hogy az életünkben különböző változásokat idézzünk elő. A pozitivitás megnyilvánulhat öröm, hála, nyugalom, érdeklődés, remény, büszkeség, élvezet, inspiráció vagy éppen szeretet formájában is.

2. A pozitivitás megváltoztatja a tudat működését.

A pozitivitás nem pusztán a tudat tartalmát formálja át a negatív gondolatok helyett pozitívakat ültetve el, hanem kitágítja látókörünket is, kevésbé kötötté változtatva a tudatot. Pozitív hangulatunkban például több lehetőséget ismerünk fel az életben.

Ellenállóbbak leszünk
©

3. A pozitivitás átformálja a jövőt.

A pozitivitás a legjobbat hozza ki belőlünk. Az ismételt pozitív tapasztalatok kedvező hatása lehet: például fizikai (jobban alszunk), mentális (jobban tisztában vagyunk aktuális lehetőségeinkkel), pszichológiai (optimistábbak és ellenállóbbak vagyunk), társas (jobb viszonyt ápolunk családunkkal, kollégáinkkal).

4. A pozitivitás megfékezi a negativitást.

A pozitivitás képes megfékezni, sőt megszüntetni a negativitás hatásait (például a negativitás hatására megnövekszik a vérnyomás, a pozitivitás hatására viszont megnyugszunk, és normalizálódik a vérnyomásunk is; a pozitivitás ilyen értelemben úgy működik, mint a mérgezésre adott ellenszer).

5. A pozitivitás mérhető szinthez köthető.

A pozitivitás egyszerűen mérhető, a pozitív és negatív állapotok előfordulásának arányát jelöli.

6. A pozitivitásunk növelhető.

A pozitív érzelmek felszabadításával életünk minden tekintetben gyarapodhat (virágzás). Az egyén megtanulhatja növelni pozitivitási arányát, ily módon gazdagodni fog az általa felhasználható erőforrások száma is.

Oláh Attila pszichológus, egyetemi tanár

Hogyan válhatunk pozitívvá? Olvassa el ismeretterjesztő cikkünk szubjektív párját a wmn.hu-n!

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely a nemek, a nőiesség, férfiasság témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk Susan Quilliam Hogyan válasszunk társat? című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Megkapta a spanyol behívót Sterbik Árpád, aki már bizonyított bravúros beugróként

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

Orosz hadsereg: izraeli rakétákat lőtt le a szíriai légvédelem

Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen

Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros

Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros