szerző:
hvg.hu

Könnyűzenei fesztiválokra specializálódott, széles látókörű, páratlan melléklettel jelenik meg csütörtökön a HVG. Lapunk munkatársai négy európai fesztiválon szereztek tapasztalatokat, készítettek interjúkat, gyűjtöttek adatokat, amelyeket csütörtökön el is olvashat. Ízelítő.

© Stiller Ákos
Hogyan fesztiváloznak a szomszédos országokban, s milyen az Európa-szerte ismert dániai Roskilde? Melyik esemény a drágább, s hol jobbak a vécék? A különféle nemzetközi zenei rendezvényeknek a Szigettel való összehasonlítása örökké felmerül, a HVG azonban arra is vállalkozott, hogy ellátogat négy külföldi fesztiválra, s tapasztalatait megosztja olvasóival.  

A csütörtökön megjelenő lapszámból megtudhatják, hogy a dániai Roskilde fesztiválja egyfajta közösségi szervezésű szociális intézmény, bár mérete óriási, s megközelíteni sem könnyű. S bár legutóbbi sártengerré változtatta a rendezvényt az időjárás, a szórakozó tömegek zavartalanul nassolták a zacskóban árult nyers hüvelyes zöldborsót. A Szigettel – főként az erős fellépő-felhozatal miatt – összehasonlítgatott, az újvidéki péterváradi erődben hetedszer rendezett Exit fesztiválnak 2005-ben már negyedmillió látogatója volt. A fellépők elsősorban az elektronikus zenei szcénából jönnek, jegyárai pedig egy magyar szigetelő számára kissé soknak is tűnhetnek. A HVG-ben tudósítást olvashatnak a magyarok által is egyre inkább kedvelt nickelsdorfi Nova Rock fesztiválról, s a már huszonötezer látogatót számláló csehországi Rock for People-ről. A lap mellékletében megtalálják a többi európai könnyűzenei fesztiválok főbb számait csakúgy, mint a hazai fesztiválok legfontosabb adatait.

„Egyszerűen imádunk Kelet-Európában zenélni”. Ezt már a Sziget Fesztivál nagyszínpadán fellépő – s fergeteges bulit ígérő - New York-i Gogol Bordello zenekar frontembere, az egyébként ukrán származású Eugene Hütz mondta a vele készült HVG-interjúban, amiből az is kiderül, hogy zenekarával egy időben „Hütz and the Bela Bartoks” néven zenélt.

Az idén két tóparti rendezvénnyel bővült a fesztiválpiac: a Sziget Iroda Zamárdiban, a Hegyalja Fesztivált jegyző Delta Fest pedig Zánkán rendezett dzsemborit. A HVG-ből megtudhatja, hogyan áll a bulicsata a magyar tenger körül. Helyzetképet olvashatnak ezen kívül az önszerveződő zenei színterekről is, alulról induló zenei kezdeményezésekről.

A Bekapcsolódás – Szigetek és fesztiválok című mellékletet keresse a csütörtöki HVG-ben! Ezzel azonban még nincs vége, hiszen a hvg.hu a Sziget-fesztivál alatt napi programajánlóval, könnyed beszámolókkal és fotógalériával jelentkezik.

Folk György (hvg.hu) Kult

Nem csak Sziget van: elektronikus alternatívák

Valódi piaccá kezd szilárdulni a kisebb, de konkrétabb célcsoportot mozgató elektronikus fesztiváloké. Ezek közül e héten a No Man’s Landet, majd augusztus közepén az O.Z.O.R.A. Fesztivált is újfent megrendezik, növekvő látogatószámmal, amelyben egyre nagyobb a külföldiek aránya.

MTI Gazdaság

Saját lábra állnak - henceg a Sziget

Nem kérnek állami támogatást a jubileumi 15. Sziget fesztiválhoz a szervezők, akik idén így is 200 millió forinttal több pénzt fordítanak a világsztárok szerepeltetésére – közölte a rendezvény kommunikációs vezetője.

hvg.hu Itthon

Szigetes ingyenjegyekért folyik a huzakodás

A "Civilek: a Sziget spórol a szervezetek támogatásán” – címmel csütörtökön a hvg.hu-n megjelent hírben foglalt állításokra reagáltak a fesztivál szervezői. Gerendai Károly főszervező szerint a rendezvényen valóban igyekeznek spórolni, de a civilek jelenlétét továbbra is fontosnak tartja, s meggyőződése, a szervezetek így is jól járnak.

hvg.hu Kult

Kiszivárgott hírek a Sziget fellépőiről

Több hírforrás is tudni véli, kik lehetnek az idei Sziget fesztivál nagyobb nevei - számol be körképében a quart.hu zenei oldal. Eszerint valószínűleg Budapestre jön a The Killers, a Chemical Brothers, valamint a tavalyi év szenzációja, a The Good the Bad and the Queen is.

hvg.hu Kult

A Beastie Boys is fellép a Sziget Iroda új balatoni fesztiválján

A Balaton déli partján, Zamárdi szabadstrandján rendezendő eseményre több műfajban is világsztár fellépőket ígérnek a szervezők: ott lesz - mások mellett - a Beastie Boys, a Basement Jaxx, Kruder & Dorfmeister, Eric Prydz, Roger Sanchez és José Padilla is. A fesztivál hivatalos söre a Heineken lesz.

hvg.hu Kult

Faithless, Killers, Madness, Chemical Brothers: erős a Sziget-program

Főleg nemzetközi sztárokkal megvadított Sziget lesz az idén. A nagyszínpadon alig jut hely magyar fellépőnek (a Sziáminak sem), ám a nulladik napon fellép a Locomotiv GT. Utána Madness, Chemical Brothers, Gogol Bordello, ésatöbbi. A hetijegyek már kaphatók, 25 ezer és 30 ezer forintért. A fesztivál az óbudai Hajógyári-szigeten lesz augusztus 7-től 15-ig.

Saját örömlányai tartották ki a tatabányai férfit

Saját örömlányai tartották ki a tatabányai férfit

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

Kár, hogy ezt az androidos mobilt csak Japánban árulják

#Godislove kampánnyal válaszolnak a Coca-Cola melegbarát üzenetére

#Godislove kampánnyal válaszolnak a Coca-Cola melegbarát üzenetére

Tömegbaleset után kilométeres dugó az M3-ason

Tömegbaleset után kilométeres dugó az M3-ason

Annyira rákattant az online rendelésre a magyar, hogy akár napi 250 ezer csomaggal is megküzdhet a posta

Annyira rákattant az online rendelésre a magyar, hogy akár napi 250 ezer csomaggal is megküzdhet a posta

Megmutatta a NASA, milyen ruhákban dolgoznak majd az űrhajósai a Holdon és a Marson

Megmutatta a NASA, milyen ruhákban dolgoznak majd az űrhajósai a Holdon és a Marson