szerző:
MTI

Hosszú és heves viták után megszületett a döntés: Hitler mégis bekerül a berlini Tussaud-panoptikumba.

A tulajdonos anyavállalat, a Merlin Entertainments szóvivője közölte: a tervek szerint július 9-én, a német főváros szívében nyíló panoptikumban Angela Merkel, Ludwig van Beethoven, Sigmund Freud, Albert Einstein, Marlene Dietrich, Bertolt Brecht, Günther Grass, Angelina Jolie és Madonna mellé – a több mint hetven világhírű viaszfigura közé – bekerül a hírhedt náci diktátor is.

A hivatalos döntés azt követően született, hogy tekintélyes német politikusok, illetve szervezetek, köztük a Németországi Zsidók Központi Tanácsa elítélték Hitler „visszaköltözését” a német fővárosba, s azt enyhén szólva ízléstelennek nevezték. Később Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármester, valamint a Németországi Zsidók Központi Tanácsa a diktátor viaszbábujának kiállítását ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a szervezők magyarázó táblákat helyezzenek el, leleplezve a nemzetiszocialista rezsim és személy szerint Adolf Hitler történelmi bűncselekményeit.

A jogos érzékenységet látva a Merlin Entertainments csak részben ugyan, de engedett a követeléseknek. Nyilatkozatban szögezték le, hogy Hitler viaszfigurája nélkül nem nyílik meg a panoptikum, azt azonban hozzátették: a diktátor mellé olyan táblát helyeznek el, amely részletesen ecseteli a náci rezsim által elkövetett szörnyűségeket. Egy másik tábla pedig Hitlerről rántja le a leplet.

Ezen túlmenően a tulajdonos még egy engedményt tett: a látogatók Merkeltől Beethovenig, Sisi királynétól Madonnáig minden bábuval lefényképeztethetik magukat, egyedül Hitler a kivétel. A nácizmus több millió áldozata előtti tisztelgés jeléül a Führerrel nem készülhet „emlékfotó”.

A táblák a tulajdonos szerint most készülnek, mint ahogy maga a viaszfigura is. A diktátor állítólag „megtört öregemberként” áll majd viaszból a nyilvánosság elé.

hvg.hu Világ

Hitler még mindig díszpolgára a G8-csúcsnak otthont adó városnak

Június 6-án a német Bad Doberanban megkezdődik a világ vezető gazdasági hatalmait tömörítő G8 éves csúcstalálkozója. A városi tanács nemrégiben meglepődve tapasztalta, hogy még mindig a település díszpolgárai között tartják számon Adolf Hitlert. Ezen most változtatni fognak.

MTI Tech

Lehull a lepel Hitler titkos föld alatti városáról

Több helyen épített ki Hitler titkos föld alatti bunkereket, fegyverraktárakat, olykor egész városokat Lengyelországban, néhánynak még jelenleg is folyik a feltárása. Ilyen a Ksiaz vár alatti bunker-rendszer is.

MTI Világ

Hitler antarktiszi erődjének legendája

Az 1930-as években Hitler emberei az Antarktiszon jégmentes menedéket hoztak létre, egészen a második világháború végéig titkos bázist építettek ott, ahová 1945 után náci vezetők menekültek volna - állítják az összeesküvés-elméletek hívei.

MTI Világ

Megszabadult Hitlertől a német fürdőváros

Két hónappal a világ vezető gazdasági hatalmait tömörítő G-8 találkozója előtt törölte díszpolgárai sorából Adolf Hitlert Bad Doberan, a tanácskozásnak helyet adó Keleti-tengeri üdülőváros képviselőtestülete.

Vélemény

Hitler és a szex

Hitler szexuális életéről megoszlanak a vélemények: Angela Lambert új könyvében, (Eva Braun elsüllyedt élete) feltételezi, hogy Hitler normális szexuális életet élt, bár feltűnő, hogy környezetében feltűnően sok nő követett el, illetve kísérelt meg öngyilkosságot. Mások szerint normális szexre Hitler alkalmatlan volt: neki igazából nem hús-vér nő, hanem Germánia kellett.

Erre mindenképp figyeljen, ha céges folyószámlahitele van

Erre mindenképp figyeljen, ha céges folyószámlahitele van

Oroszország leállítja az ukrajnai olaj- és gépexportot

Oroszország leállítja az ukrajnai olaj- és gépexportot

Három buliból hazatérő lány elvitt egy csuklós buszt

Három buliból hazatérő lány elvitt egy csuklós buszt

Megirigyelte az Apple-t? A Microsoft is belépne a vezeték nélküli fülhallgatók piacára

Megirigyelte az Apple-t? A Microsoft is belépne a vezeték nélküli fülhallgatók piacára

„Szárnyal a kedv, mint a kacsamadár” – Rossz kabarévá züllesztették a Mézga családot

„Szárnyal a kedv, mint a kacsamadár” – Rossz kabarévá züllesztették a Mézga családot

Kizuhant az erkély üvegtáblája egy pécsi tízemeletesből

Kizuhant az erkély üvegtáblája egy pécsi tízemeletesből