szerző:
Lukács Andrea

Az Európa Hajón kezdik forgatni az Üvegtigrist pár nap múlva, s a december 16-án bemutatni tervezett film harmadik része más lesz, mint elődei, ígéri Rudolf Péter.

Az Üvegtigris 3. forgatását megelőző sajtótájékoztatót Pataki Ági és Rudolf Péter tartotta. A produkció anyagi fedezetét előteremtő producer-exmodell és a plebejus érzelmű rendező felváltva viccelődtek azon, hogy az Üvegtigris 2. példájából tanulva a harmadik rész minden résztvevőjének titoktartási szerződést kellett aláírnia. 2006-ban ugyanis a premier előtt felkerült a világhálóra a film. Bár ezen akkor kiakadtak a készítők, a nézettségi eredményekkel így is elégedettek lehettek, hiszen míg az első részt 120 ezren, addig a folytatást már több mint 310 ezren látták a mozikban. A DVD-k is szépen fogytak, az első részből 90 ezret, a másodikból 60 ezeret vásároltak meg az "erős feketepiac ellenére" - mondta el Pataki.

A tinnyei csapat a harmadik részben Budapestre is kiruccan

Annyit elárultak a készítők, hogy új arcokkal próbálják frissíteni a szokásos gárdát, a Los Angelesből hazapályázó Kamarás Iván, és három titokzatos nő is csatlakozik, akikről semmit nem árultak el rudolfék. Kapitány Iván, az első rész rendezője is visszatér a stábba, de most csak az operatőri feladatokra koncentrál, a rendezést meghagyja Rudolf Péternek, aki közreműködött a forgatókönyvírásban is. A cselekmény ezúttal részben Budapesten szövődik.

Az Üvegtigris megszokott gárdájból: Szarvas József, Gáspár Sándor, Rudolf Péter, Reviczky Gábor balról jobbra

A színész-rendező az előző részek sikeréről elmondta, hogy még mindig nem tud végigmenni úgy az utcán, hogy az Üvegtigris rajongói meg ne szólítsák. A közönség szerinte a szomszédjára, vagy akár magára ismer a filmvásznon. „Rudi”, ahogy Pataki Ági becézte az első generációs budapesti értelmiségi szülők gyermekeként missziójának tekinti, hogy egy szociográfiai komédiát alkosson. A koránstem könnyed témákat viccbe csomagolva szeretné újra elérni a nézők szívét.

Rudolf Péter

A hvg.hu Rudolf Pétert a film üzenetéről kérdezte: 

hvg.hu: Az Üvegtigris magyarosan sírva vígadó hangulatú. Érdemes erre rájátszani?

Rudolf Péter: A közép-európai kicsi, de tehetséges népek legnagyobb értéke, hogy máshogy szemlélik a világot, mint a nagy nemzetek, akik létrehozhatnak patriotizmussal átitatott mozikat. A beszorítottságunk, és hányatott történelmünk miatt ez nekünk nem járható út. Mi másképp kell, hogy kifejezzük magunkat. Ez a speciális kifejezésmód azonban kopni látszik. Ezért igenis feladatomnak tekintem, hogy az Üvegtigrissel kövessük ezt az egyedi ábrázolás hagyományát.

hvg.hu: De feloldja ez a problémáinkat?

Rudolf Péter: A frusztrálódásban fontos felengedni, az egymáshoz tartozás érzése menthet meg minket, a közösség részeként tudunk csak túlélni. A kis közösségek szétesőben vannak, ezt jó lenne megelőzni. Azért is tartottam fontosnak, hogy elkészüljön a harmadik rész: valahol törzsvendégnek kell lenni!

hvg.hu: Nem fél attól, hogy önsajnálatot és tehetetlenséget közvetít a film, ahol a szereplők folyamatos szerencsétlenkedésein keresztül szövődik a cselekmény? Sosem jutnak egyről a kettőre.

Rudolf Péter: Mit jelent az, hogy egyről kettőre? Ha már jobb emberek leszünk, az nem előrelépés? Csak az a fontos, hogy növeljük a négyzetmétereket és a szelepeket? Lehetnek mozgatórugók, hisz én is örültem, amikor az első videólejátszómhoz meg tudtam venni egy újabb filmet, de nem szabad, hogy ezek a materiális pótszerek töltsék ki az ember életét. Az Üvegtigris hősei is áldozatul esnek ennek a hamis érzésnek, de a végére rájönnek, hogy nem ez a boldogságuk kulcsa.

hvg.hu: Nagy szavak! Budapest pedig a jó kulissza ezek kifejezéséhez?

Rudolf Péter: Igen, tökéletes! 

Mozi TOP 10 Budapest

Az Üvegtigris az élen

Rudolf Péter sikerfilmje tartja előkelő helyét, vezeti a heti budapesti nézettségi listát. Spielberg Münchenje a második, a harmadik helyen pedig a hatalmas sikerszériát produkáló Csak szex... A Filmszemle kezdőhetén minden egyéb filmre is sokan voltak kíváncsiak, összesen 140 ezer néző és közel 126 milliós bevétel a fővárosban.

MTI Kult

Üvegtigris 2.: az utóbbi 15 év legjobb startja

Az utóbbi másfél évtized legsikeresebb magyar filmpremierje volt Rudolf Péter Üvegtigris 2. című vígjátékának bemutatása; négy nap alatt csaknem százhúszezren látták.

Kunhalmi: Nem biztos, hogy lesz közgyűlési többség Budapesten

Kunhalmi: Nem biztos, hogy lesz közgyűlési többség Budapesten

Mindenhol rendben megkezdődött a szavazás

Mindenhol rendben megkezdődött a szavazás

Halálos motorosbaleset történt Petténdnél

Halálos motorosbaleset történt Petténdnél

150 szavazatot levonnak mindenkitől Terézvárosban

150 szavazatot levonnak mindenkitől Terézvárosban

Kiderült, miért nő rohamosan a rosszul látók száma

Kiderült, miért nő rohamosan a rosszul látók száma

Csak a fideszes jelölt cége temethet Dunaújvárosban

Csak a fideszes jelölt cége temethet Dunaújvárosban