szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy londoni külvárosi ház padlásán talált kínai váza 50 millió fontért (17 milliárd forintért) kelt el.

Világrekord áron, több mint 50 millió fontért kelt el egy kínai váza, amelyet lomtalanítás közben találtak egy londoni külvárosi ház padlásán. A XVIII. századi, rendkívül finoman megmunkált, teljesen ép, 40 centiméter magas remekmű a brit főváros Ruislip nevű nyugati negyedében került elő, amikor egy testvérpár a néhai szülők által hátrahagyott szerény családi házat ürítette éppen ki.

A Csien-lung (Qianlong)-időszakban égetett - szakértők szerint jó eséllyel a császári udvarban, az uralkodó számára készült -, gyönyörű festésű váza a poros padláson árválkodott, valószínűleg hosszú évtizedek óta. Az alkotás hitelességét a talpazaton látható korabeli császári pecsét igazolja.

A névtelenségbe burkolózó testvérpár elvitte a leletet egy kis helyi aukciós házhoz, amely általában 500 font alatti értékű tárgyakat árverez a környékbeli kacatgyűjtőknek. A Bainbridges nevű cég szakértője azonnal látta, hogy ezúttal nagyságrendekkel értékesebb darab került a kezébe, de ő is "csak" 800 ezer fontos leütési célárat állapított meg. Ehhez képest a kalapács végül 43 millió fontnál csattant, de a vevő által fizetendő jutalékkal együtt a londoni külvárosi padláson talált kínai váza bruttó leütési ára 51,6 millió font (csaknem 17 milliárd forint) lett.

Szakértői vélemények szerint hasonló jellegű kínai régészeti műalkotásért soha sehol nem fizettek még ennyit. Az aukció után a vázát árverésre bocsátó testvérek egyikét szinte sokkos állapotban kellett kikísérni a teremből, mert - a pénteki brit lapok beszámolója szerint - "friss levegőre" volt szüksége. A vevőről csak annyit tudni, hogy maga is kínai. A brit sajtónak nyilatkozó szakértők szerint a kínai régiségpiacon hihetetlen a kereslet a külföldre került kínai történelmi emlékek iránt, és ez hajtja az egekig az árakat a hasonló liciteken.

Nem ismert, hogy a rekorder váza miként kerülhetett a nem túl jómódú néhai londoni házaspár tulajdonába. Szakértők azt valószínűsítik, hogy a műremeket a XIX-XX. század fordulóján, a nyugati terjeszkedés ellen kirobbant kínai felkelés - közkeletű nevén a boxerlázadás - idején csempészhették ki fosztogatók, és a brit család egy provinciális árverésen vehette meg évtizedekkel ezelőtt, amikor az ilyen jellegű régiségekhez még szinte fillérekét hozzá lehetett jutni.

Hétmilliárddal drágult a Budapest-Hatvan vasútvonal felújítása

Hétmilliárddal drágult a Budapest-Hatvan vasútvonal felújítása

Parragh: Annyi ember megy tönkre, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni

Parragh: Annyi ember megy tönkre, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni

Letöröl a Samsung egy jó kis alkalmazást, most még gyorsan letöltheti

Letöröl a Samsung egy jó kis alkalmazást, most még gyorsan letöltheti