szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

Tavaly nem indult magyar dal az Eurovíziós Dalfesztiválon, mert a Magyar Televízió forráshiány miatt kénytelen volt lemondani a részvételről és a sugárzásról. Idén újra kint leszünk, belső döntés alapján Wolf Kati képviseli az országot. Az énekesnőt a hvg.hu a készülődéséről kérdezte, két hónappal a nagy esemény előtt.

hvg.hu: Hogyan esett rád a választás? Meg kellett újra küzdened Janicsák Vecával, Takács Nicolas-szal és a többiekkel az esélyért?

Wolf Kati: Ez a dalok versenye, nem az előadóké, és a döntés idén az MTV kezében volt. Mi annyit tettünk, hogy amikor elkészült a dal, a szerzők elküldték a televíziónak. Valójában már amikor felénekeltem a Szerelem, miért múlsz? magyar változatát, felmerült az alkotókban, hogy fesztiválos hangzású. Aztán a dal nyilvános premierjét követően megindul a levéláradat a nézőktől, és a külföldi rajongóktól, akik jelezték, hogy ezt a számot szeretnék a versenyre küldeni. Ezt már csak az múlta felül, amikor kiderült, hogy a Magyar Televízió egy belső válogatás során tényleg a mi dalunkat választotta.

hvg.hu: Miért érzed testhez állónak a dalt?

W. K.: Nagyon szeretem a 80-as évek diszkózenéjét, ebben nőttem fel. A Szerelem, miért múlsz? is ezt a stílust képviseli, de ezt megfűszerezve modern alapot kapott, ami frissé teszi. És azért is szeretem, mert nagyívű dal, vagyis van benne "énekelni való".

hvg.hu: Az angol szöveget hallgatva azt a pillanatot ragadja meg, amikor a nő kitör a kapcsolatból, és szeretné megvalósítani önmagát.

W. K.: Az örök klasszikus témát, a szerelmet dolgozza fel. Azt boncolgatja, van-e véget nem érő, örök szerelem. A dalt először egy improvizált angol szöveggel énekeltem fel, ahol a refrén már a "What About My Dreams" volt azelőtt, mielőtt a magyar, vagy a későbbi angol szöveg egyáltalán megszületett volna. Így küldtük el Geszti Péternek, aki ehhez igazította a dal további mondanivalóját.

hvg.hu: Beskatulyáztak a klasszikusabb, nem annyira trendi kategóriába, ez a dal is inkább a 80-90-es évek diszkófílingjét hozza vissza. Ez tudatos választás volt? Hasznos-e a karriered szempontjából, ha ezen az úton maradsz?

W. K.: A zenei életben egyre inkább a 80-as évek diszkóhangulata jön vissza. Az én dalom hangzása modern, éppen ezért a visszajelzések alapján a fiataloknak is tetszik, nem érzem, hogy beskatulyáztak volna. Amúgy mindig is kedveltem ezt a zenei stílust. A külföldi zenei listákat figyelve is egyre inkább érezhető, hogy ismét visszatér ez az irányzat.

hvg.hu: Nézted az előző évek eurovíziós dalfesztiváljait? Mit gondolsz a korábbi magyar versenyzők előadásairól?

W. K.: Minden évben követtem az Eurovíziós Dalfesztivált. A korábbiak közül családi érintettség miatt az 1994-es és az 1997-es versenyeket követtem a legnagyobb izgalommal, melynek során édesapám, Wolf Péter is "versenyben" volt - mint karmester - Bayer Friderika, majd a VIP együttes oldalán. Friderika negyedik, a VIP - benne Rakonczai Viktorral és Rácz Gergővel, akik az ėn versenydalomban is közreműködtek - a 12. helyezést érte el. A külföldi versenyzők közül leginkább a tavalyi győztes, Lena Meyer-Landrut áll közel hozzám, de a két évvel ezelőtti izlandi versenyző, Yohanna dala is tetszett.

hvg.hu:  Hogyan készülsz?

W. K.: Elsősorban az éneklésre fogok koncentrálni, hiszek benne, hogy a szívből jövő énekkel meg lehet nyerni a közönséget. Természetesen lesznek táncosaim és vokalistáim, de a többi legyen meglepetés.

hvg.hu: Mi kell a győzelemhez? Lena Meyer-Landrut egyszerűségével, természetességével győzte meg az embereket tavaly, előtte a norvégok hatalmas csinnadrattával és színpadi show-val nyertek, te mit szeretnél nyújtani?

W. K.: Az éneklési stílus szerintem árulkodó: én a magánéletben és a színpadon is természetes és sallangtalan vagyok. Talán mentes tudtam maradni minden modorosságtól, és a düsseldorfi színpadon sem szeretnék megváltozni. Annyit előzetesen elárulhatok, hogy a színpadi show arra lesz hivatott, hogy hozzátegyen a produkció sikeréhez, de ne vonja el a figyelmet a dalról. A versenyhez úgy fogok hozzáállni, mint az X- Faktorhoz, az adott pillanatban maximálisat szeretnék nyújtani.

hvg.hu: Figyeled a konkurenciát? Azerbajdzsániakat már több 200 ezren nézték, a francia dalt 100 ezren, de a te eredményed is nagyon szép a 78 ezres nézettséggel, főleg, hogy sokak videójára csak pár ezren voltak kíváncsiak a Youtube-on.

W. K.: Babonából nem néztem még meg a versenyzők dalait. Az az igazság, hogy nem szeretném, ha elhatalmasodna rajtam a drukk. Már két héttel a verseny előtt megkezdődnek a próbák, szóval lesz időm az ott hallottak alapján véleményt alkotni. Az én dalom sem pontosan olyan lesz, mint amit a klipben hallani lehet. A videó hivatalos megjelenését követően én is sok pozitív visszajelzést kaptam más országokban élő rajongóktól.

hvg.hu: Mire számítasz?

W. K.: Az eddigi magyar versenyzők egyhangúan állítják, fantasztikus élmény volt számukra az Eurovíziós Dalfesztiválon való részvétel. Az ott tapasztalt profizmus, precizitás, színpadi látvány és hangulat egyedülálló. Úgy gondolom, ha jól tudok teljesíteni, akkor a verseny számomra is igazán fantasztikus élmény lesz.

MTI Kult

Wolf Kati megy az Eurovíziós Dalfesztiválra

Wolf Kati képviseli Magyarországot a Szerelem, miért múlsz? című dallal az 56. Eurovíziós Dalfesztiválon májusban Düsseldorfban - jelentette be a Magyar Televízió.

Néhány év alatt helyrepofozza magát a természet – ha hagyjuk neki

Néhány év alatt helyrepofozza magát a természet – ha hagyjuk neki

350 lóerő már elég lesz az Audi legkisebb divatterepjárójába?

350 lóerő már elég lesz az Audi legkisebb divatterepjárójába?

Operatív törzs: 17 külföldit találtak egy budapesti ház alagsorában, az V. kerületben 31-en buliztak

Operatív törzs: 17 külföldit találtak egy budapesti ház alagsorában, az V. kerületben 31-en buliztak