szerző:
life-style.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jamie Oliver nem véletlenül olyan gyakori témánk, egyszerűen nem lehet nem beszélni róla.

Jamie Oliver nem véletlenül olyan gyakori témánk, egyszerűen nem lehet nem beszélni róla. Már akkor sem, amikor hazánkban "befutott": rémisztően fiatal volt, laza és ilyet még itthon nem láttunk. Valaki, aki össze-vissza hajigálja a hozzávalókat, kanál helyett kézzel maszatol, felesleges aprítás helyet, mint egy kisgyerek tépked, csavar tör, zúz és mégis, a kezei között mindig precíz, lenyűgöző fogások születnek.

Jamie lendülete azóta sem lankad, alig van olyan oldal, szempont, terület, ahonnan ne közelítette volna már meg a gasztronómiát. A sztárséf amellett, hogy három étterem tulajdonosa, catering vállalkozást és szakácsiskolát üzemel, műsoraiban már körbejárta a világot. Többször. Dolgozott papokkal, börtönviseltekkel, sztárokkal, a családjával, főzött már luxus konyhában, kocsiban, de még erdőben is. Reformizálta az iskolai étkeztetést, főzni tanított gyerekeket és felnőtteket, rendbe hozott egy tucat éttermet, sőt még a brit disznókat is megmentette. Természetesen minden televíziós sorozathoz könyv is dukál, így ma már túl van 14. szakácskönyvén is.

Mindenkit a konyhába küldene
©

Jamie tehát nem bír magával, most a teljes brit lakosságot és ezen túl az egész világot készül gatyába rázni. Mozgalmat indított, hogy a legelvetemültebb konyhakerülőket is megtanítsa sütni-főzni, hiszen Jamie szerint főzésre és a főzés élvezetére mindenki képes, csak egy kicsit akarni kell. Az ötlet alapja az anno Nagy-Britanniában működő élelmezési minisztérium háborút követő tevékenységén alapul. A kormány ekkor több ezer főzni tudó asszonyt mozgósított, akik országszerte iskolákban, munkahelyeken, gyárakban, üzletekben segítették és tanították a rászorulókat tanácsaikkal, ötleteikkel, hogy a kis élelmiszer fejadagok ésszerűbb felhasználásával táplálóbb, mégis ízletes ételeket készíthessenek otthon.

Jamie szerint manapság hasonlóan szomorú a helyzet, csak éppen nem az alapanyagok hiánya, hanem a túl sok mesterséges adalékanyaggal teletömött vacak okozza a súlyos táplálkozási népbetegséget. Jamie ezt a hullámot próbálja visszaszorítani az „add tovább” mozgalommal.

Saját produkció Jamie receptje alapján
©

A cél az, hogy tanuljunk meg legalább egy receptet, majd ha már tökéletesen elsajátítottuk, adjuk azt tovább legalább négy ismerősünknek. Így 13 kör alatt, akár egész Anglia megtanul főzni - matekozta ki a sztárséf. A mozgalom követésében nyújt hatalmas segítséget a Jamie főzőiskolája - Tanulj meg főzni 24 óra alatt című könyv, amiben képről-képre, szinte mozdulatról-mozdulatra láthatjuk a legegyszerűbb és legkedveltebb, mégis egészséges ételek elkészítését. Segítségével könnyedén készíthetünk hamburgert, lasagnet, hagyományos pecsenyéket vagy éppen ismert keleties fogásokat, megtanulhatjuk a desszerteket gyorsan, a zöldségeket pedig ízletesen elkészíteni. Több mint 14 fejezet, temérdek egyszerű, továbbfejleszthető alaprecepttel. Motiváló, hogy sokszor Jamie maga is megmutatja, hogyan ízesíthetjük a klasszikus omlettet, uborkasalátát vagy éppen ragut többféleképpen. A hozzávalók egytől egyig hétköznapi, könnyen beszerezhető alapanyagok, hiszen ezzel a könyvvel a szakács tényleg nem akar senkit megijeszteni, csak az alapok elsajátítására koncentrál.

Kifejezetten használható anyag, segítségével - ha nem is 24 óra elteltével - hamar otthonosan mozgunk majd a konyhában. A képek nagyon szépek és a könyvet tesztelő valódi emberekről készült fotók az egyes fejezetek elején lenyűgözően visszaadják az igazi brit hétköznapok hangulatát. Kedves és mókás ötlet, hogy a szerkesztők a könyv elejére egy igen egyszerű szerződést biggyesztettek, aminek aláírásával csatlakozhatunk az „add tovább” mozgalomhoz. Mi csatlakoztunk. Több recepttel is megleptük barátainkat, köztük a fenti képen látható egyszerű banános tatin tortával. Örömmel jelentjük, hogy valóban lehet 10 perces előkészítéssel, 4 hozzávalóból különlegesen finom desszertet készíteni.


További recepteket a cikk szerzőjének blogján találhat, kattintson!

Meg akarták akadályozni a legnagyobb offshore-botrányról szóló film terjesztését, de nem sikerült

Meg akarták akadályozni a legnagyobb offshore-botrányról szóló film terjesztését, de nem sikerült

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Visszanéztek az időben a csillagászok, miután találtak ehhez egy trükkös megoldást

Visszanéztek az időben a csillagászok, miután találtak ehhez egy trükkös megoldást

Nagy durranásra készülhet napokon belül az Apple

Nagy durranásra készülhet napokon belül az Apple

Hétfő éjjel nézzen fel az égre, a leghíresebb üstökös csillaghullását láthatja

Hétfő éjjel nézzen fel az égre, a leghíresebb üstökös csillaghullását láthatja

Kiderült, miért vált csatatérré a mexikói város

Kiderült, miért vált csatatérré a mexikói város