Hogyan tanuljunk meg főzni 24 óra alatt?

Jamie Oliver nem véletlenül olyan gyakori témánk, egyszerűen nem lehet nem beszélni róla.

  • life-style.hu life-style.hu
Hogyan tanuljunk meg főzni 24 óra alatt?

Jamie Oliver nem véletlenül olyan gyakori témánk, egyszerűen nem lehet nem beszélni róla. Már akkor sem, amikor hazánkban "befutott": rémisztően fiatal volt, laza és ilyet még itthon nem láttunk. Valaki, aki össze-vissza hajigálja a hozzávalókat, kanál helyett kézzel maszatol, felesleges aprítás helyet, mint egy kisgyerek tépked, csavar tör, zúz és mégis, a kezei között mindig precíz, lenyűgöző fogások születnek.

Jamie lendülete azóta sem lankad, alig van olyan oldal, szempont, terület, ahonnan ne közelítette volna már meg a gasztronómiát. A sztárséf amellett, hogy három étterem tulajdonosa, catering vállalkozást és szakácsiskolát üzemel, műsoraiban már körbejárta a világot. Többször. Dolgozott papokkal, börtönviseltekkel, sztárokkal, a családjával, főzött már luxus konyhában, kocsiban, de még erdőben is. Reformizálta az iskolai étkeztetést, főzni tanított gyerekeket és felnőtteket, rendbe hozott egy tucat éttermet, sőt még a brit disznókat is megmentette. Természetesen minden televíziós sorozathoz könyv is dukál, így ma már túl van 14. szakácskönyvén is.

Mindenkit a konyhába küldene
jamieoliver.com

Jamie tehát nem bír magával, most a teljes brit lakosságot és ezen túl az egész világot készül gatyába rázni. Mozgalmat indított, hogy a legelvetemültebb konyhakerülőket is megtanítsa sütni-főzni, hiszen Jamie szerint főzésre és a főzés élvezetére mindenki képes, csak egy kicsit akarni kell. Az ötlet alapja az anno Nagy-Britanniában működő élelmezési minisztérium háborút követő tevékenységén alapul. A kormány ekkor több ezer főzni tudó asszonyt mozgósított, akik országszerte iskolákban, munkahelyeken, gyárakban, üzletekben segítették és tanították a rászorulókat tanácsaikkal, ötleteikkel, hogy a kis élelmiszer fejadagok ésszerűbb felhasználásával táplálóbb, mégis ízletes ételeket készíthessenek otthon.

Jamie szerint manapság hasonlóan szomorú a helyzet, csak éppen nem az alapanyagok hiánya, hanem a túl sok mesterséges adalékanyaggal teletömött vacak okozza a súlyos táplálkozási népbetegséget. Jamie ezt a hullámot próbálja visszaszorítani az „add tovább” mozgalommal.

Saját produkció Jamie receptje alapján
Rapp Eszter

A cél az, hogy tanuljunk meg legalább egy receptet, majd ha már tökéletesen elsajátítottuk, adjuk azt tovább legalább négy ismerősünknek. Így 13 kör alatt, akár egész Anglia megtanul főzni - matekozta ki a sztárséf. A mozgalom követésében nyújt hatalmas segítséget a Jamie főzőiskolája - Tanulj meg főzni 24 óra alatt című könyv, amiben képről-képre, szinte mozdulatról-mozdulatra láthatjuk a legegyszerűbb és legkedveltebb, mégis egészséges ételek elkészítését. Segítségével könnyedén készíthetünk hamburgert, lasagnet, hagyományos pecsenyéket vagy éppen ismert keleties fogásokat, megtanulhatjuk a desszerteket gyorsan, a zöldségeket pedig ízletesen elkészíteni. Több mint 14 fejezet, temérdek egyszerű, továbbfejleszthető alaprecepttel. Motiváló, hogy sokszor Jamie maga is megmutatja, hogyan ízesíthetjük a klasszikus omlettet, uborkasalátát vagy éppen ragut többféleképpen. A hozzávalók egytől egyig hétköznapi, könnyen beszerezhető alapanyagok, hiszen ezzel a könyvvel a szakács tényleg nem akar senkit megijeszteni, csak az alapok elsajátítására koncentrál.

Kifejezetten használható anyag, segítségével - ha nem is 24 óra elteltével - hamar otthonosan mozgunk majd a konyhában. A képek nagyon szépek és a könyvet tesztelő valódi emberekről készült fotók az egyes fejezetek elején lenyűgözően visszaadják az igazi brit hétköznapok hangulatát. Kedves és mókás ötlet, hogy a szerkesztők a könyv elejére egy igen egyszerű szerződést biggyesztettek, aminek aláírásával csatlakozhatunk az „add tovább” mozgalomhoz. Mi csatlakoztunk. Több recepttel is megleptük barátainkat, köztük a fenti képen látható egyszerű banános tatin tortával. Örömmel jelentjük, hogy valóban lehet 10 perces előkészítéssel, 4 hozzávalóból különlegesen finom desszertet készíteni.


További recepteket a cikk szerzőjének blogján találhat, kattintson!