szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Hortobágyi Nemzeti Parkban az egykori bombázólőtéren folyó tűzszerészi munkálatok második hetében is több világháborús robbanótestet találtak.

Ezen a héten három százhúsz kilogrammos, egy száz kilogrammos, hat ötven kilogrammos, nyolc hetvenöt kilogrammos orosz bombát, valamint három SZ-5 típusú rakétát találtak a honvédség tűzszerészei. Ezek mind éles állapotúak voltak. Mindezen felül további egy tonna, robbanóanyagot nem tartalmazó robbanótestet szedtek össze. Valamennyi eszközt a honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják és később semmisítik meg - tájékoztatott a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje..

A tűzszerészek a jövő hétfőn is folytatják a helyszínen a munkát. A Hortobágyi Nemzeti Park tűzszerészi mentesítése addig tart, amíg az időjárási viszonyok engedik - mondta Németh-Zsohár Agnieszka. A park területén múlt kedden kezdődtek meg a tűzszerészi munkálatok. A két ütemben megvalósuló fejlesztés csaknem kétmilliárd forintból, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.  

Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója kedden, a projektindító rendezvényen elmondta: a Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag és Hortobágy közelében található egykori bombázólőtér területe máig magán viseli a több évtizedes katonai tevékenység nyomait. A HNP feladata a tájsebekkel tarkított terület helyreállítása, a bombalőtér használatából maradt hulladékok összegyűjtése és elszállítása, valamint a terület teljes tűzszerészeti mentesítése - részletezte Szilágyi Gábor.

A honvédség tűzszerészei már az első héten is több mint húsz bombát és nagyjából egytonnányi lőszerhüvelyt, illetve robbanótestet találtak.

Hipószerű oldatot árult vírusirtóként és egymilliót kaszált egy férfi

Hipószerű oldatot árult vírusirtóként és egymilliót kaszált egy férfi

Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort

Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort

Egyre többen fúlnak vízbe a klímaváltozás miatt

Egyre többen fúlnak vízbe a klímaváltozás miatt