szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

A várandósság bármely időszakában elfogyasztott alkohol növeli a magzati alkoholos szindróma kialakulásának esélyét...

A várandósság bármely időszakában elfogyasztott alkohol növeli a magzati alkoholos szindróma kialakulásának esélyét, ám ennek kockázata akkor a legnagyobb, ha az állapotos nő a terhesség első trimeszterének második felében iszik alkoholt - idézte amerikai kutatók megállapítását a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

A kritikus szakaszban naponta egy adag alkohol 25 százalékkal emeli az abnormális formájú ajkak kialakulásának valószínűségét, 12 százalékkal nagyobb az esélye, hogy az átlagosnál kisebb fejjel születik a magzat és 16 százalékkal nagyobb a kockázata a kis születési súlynak.

Egyénenként változó, hogy mennyi ital hatására alakulnak ki a tünetek, ennek hátterét még nem ismerik pontosan a szakemberek. A befolyásoló tényezők között van az anya étrendje, testének zsírtartalma, valamint genetikai és környezeti hatások is.

Christina Chambers kutatásvezető, a Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint eredményük azt az álláspontot támasztja alá, hogy terhesség alatt nincs biztonságos mennyisége az alkoholnak, várandósságuk idején teljesen kerülniük kellene a nőknek az alkoholfogyasztást.

A tanulmányt az Alcoholism: Clinical and Experimental Research című szakfolyóiratban ismertették részletesen.

Egy hete lett világbajnok, 36 évesen meghalt Paul Bamba profi bokszoló

Egy hete lett világbajnok, 36 évesen meghalt Paul Bamba profi bokszoló

Már hazudik is a mesterséges intelligencia, nehogy kikapcsolják

Már hazudik is a mesterséges intelligencia, nehogy kikapcsolják

Magyar Péter ünnepi beszédre jelentkezett a köztévénél

Magyar Péter ünnepi beszédre jelentkezett a köztévénél

Nagyszabású razzia volt egy gázai kórházban, több mint 240 terroristát fogott el az IDF

Nagyszabású razzia volt egy gázai kórházban, több mint 240 terroristát fogott el az IDF