szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fegyelmi eljárást indított Budapest rendőrfőkapitánya két rendőri vezető ellen a múlt szombati Ferencváros-Diósgyőr labdarúgó-mérkőzésen történtek kapcsán - jelentette be Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.


A miniszter - az ügyben elrendelt belső rendőri vizsgálat eredményére hivatkozva - azt mondta: a rendőrség megfelelő létszámban biztosította a mérkőzést, az előkészítés során helyesen járt el, jól kezelte a megvadult tömeget, de azok az intézkedések hiányoztak, amelyek a rendzavarásban részt vevők helyszíni felderítéséhez, előállításához kellettek volna.    

Draskovics Tibor hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy azok, akik ott súlyos bűncselekményeket elkövettek, megúszhatnák ezt. A rendelkezésre álló videofelvételeken jól látszik, kik gyújtották fel a széksorokat, kik dobáltak ezt-azt a pályára és a rendőrökre. A rendőrök a következő "didergős hajnalokon jó néhány lakásajtón fognak bekopogtatni és invitálják meg hosszabb beszélgetésre azokat, akik ott nem bírtak magukkal" - tette hozzá.

A miniszter beszélt arról is, a rendőrségnek szeptember óta jogszabályi felhatalmazása van arra, hogy megtiltsa egy futballmérkőzés megtartását, ha ezt szükségesnek tartja. Felhívta a figyelmet arra: a következő Ferencváros-meccs szerdán lesz, s "a rendőrség komolyan mérlegelni fogja, hogy a szombati tapasztalatok alapján megvannak-e a rendezvény megtartásának feltételei". Arra a kérdésre, hogy döntött-e már erről a rendőrség, Draskovics Tibor azt mondta: nem tudja, elképzelhető, hogy a rendőrség - amelynek ebben az ügyben hatásköre van - már határozott.

Ugyancsak kérdésre válaszolva közölte: szerinte annál nagyobb büntetés, hogy egy meccset nem lehet megtartani, kevés van.  Az ügyben felállított nyomozócsoporttal kapcsolatban Draskovics Tibor emlékeztetett arra: kezdeményezésére úgy módosult a büntető törvénykönyv, hogy öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetőek azok, akik egy tömegrendezvényen csoportosan követnek el a garázdaságot. Mint hozzátette, az ötéves szabadságvesztés elvileg lehetővé teszi a titkosszolgálati eszközök törvényes alkalmazását, de nem tiszte tudni azt, hogy a rendőrség a konkrét ügyben milyen eszközöket használ.

Kiemelte, megköveteli a rendőrségtől, hogy minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel derítse fel, kik ezek az emberek - ha vannak ilyenek -, kik a felbujtóik és állítsa őket bíróság elé. Közlése szerint nem véletlen, hogy a BRFK-n belül a szervezett bűnözéssel foglalkozó részleg kapta ezt a megbízást, mert az a feltételezés, hogy komoly szervezőmunka áll ezeknek az akcióknak a hátterében.     A miniszter úgy fogalmazott: rendet fognak tartani a stadionokban is, a sporttörvény módosítása ehhez minden jogszabályi feltételt biztosít. 

"Ha Orbán Viktornak vannak új javaslatai, természetesen azokat is készséggel befogadjuk, ő ismert futballszakértő" - közölte a miniszter, aki ehhez hozzáfűzte: úgy látják, hogy a jogi eszközök rendelkezésre állnak. Draskovics Tibor szerint a szervezőkön a felelősség: aki sporteseményt szervez, annak gondoskodnia kell az esemény biztonságáról. "Az nem megy, hogy az adófizetők finanszírozzák azt, hogy például egy ilyen Fradi-meccs esetében majdnem ezer rendőr dolgozik ott és kockáztatja az életét azért, mert néhányan nem bírnak magukkal" - mondta a miniszter.

Az FTC-DVTK mérkőzés szombaton a 65. percben - a vendég együttes 3-1-es vezetésénél - szurkolói rendbontás miatt félbeszakadt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Túl van a második repülésén a NASA marsi helikoptere, videó is készült róla

Túl van a második repülésén a NASA marsi helikoptere, videó is készült róla

Nyomozás indult a ZTE-Budafok meccs ügyében, amelyen véletlenül buktatták le a szurkolókat

Nyomozás indult a ZTE-Budafok meccs ügyében, amelyen véletlenül buktatták le a szurkolókat

A szlovák kormány is orosz diplomatákat utasított ki

A szlovák kormány is orosz diplomatákat utasított ki