szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zárt kapuk mögött játszotta a Nemzetek Ligájában a második meccsét a magyar válogatott az oroszok ellen, a tét az volt, hogy melyik csapat kerül veretlenül a csoport élére.

A magyar válogatott nagy meglepetésre 1-0-ra győzött Törökországban csütörtökön, Oroszország ugyanekkor Szerbiát verte meg 3-1-re, így a Magyarország-Oroszország meccsen most a csoportunk első két helyezettje csapott össze.

Marco Rossi egy helyen változtatott a győztes csapaton: a védelembe Fiola Attila helyett Bese Barnabás került be. Így Gulácsi – Orbán, Lang, Szalai Attila – Bese, Sigér, Nagy, Holender – Szoboszlai – Sallai, Szalai Ádám kezdővel állt ki a magyar válogatott. Az oroszok kezdője Sunyin – Fernandez, Szemjonov, Dzsikija, Kudrjasov – Ozdojev, Zobnin, Ionov – Mirancsuk, Dzjuba, Kuzjajev.

Így érhet a Nemzetek Ligája vb-pótselejtezőt
A mostani Nemzetek Ligájából a 2022-es világbajnokság pótselejtezőjére lehet kijutni. Az NL-ben Európa 16 legjobb csapata az A ligában négy csoportot alkot, a következő 16 a B ligában szintén négyet – közöttük van Magyarország is - , a C ligában ugyanez a beosztás, a D-ben pedig a kontinens 7 leggyengébb csapata szerepel, két csoportra bontva. Miután a saját csoportjában mindenki játszott mindenkivel, kezdődnek a rendes vb-selejtezők. Ezekből a 10 csoportgyőztes kijut a vb-re, pótselejtezőt játszik a 10 csoportmásodik és a két legjobb olyan NL-csoportgyőztes, aki nem jutott be a vb-selejtezőcsoportjában az első kettőbe. Így áll össze majd 12 csapat, őket három csoportra bontják, mindegyikben elődöntőket és döntőt játszanak majd, a 3 győztes lesz ott a világbajnokságon.

Az orosz válogatott a legutóbbi tíz meccséből kilencet megnyert, a 2021-re halasztott Európa-bajnokságra csoportmásodikként úgy jutott ki, hogy csak Belgiumtól kapott ki kétszer, a többi nyolc meccset 31-1-es gólkülönbséggel zárta.

A magyar csapat kezdte jobban a meccset, rögtön a 3. percben Szoboszlai remekül betekert lövését Dzjuba tudta csak szögletre kifejelni. Alig két perccel később azonban egy komoly védelmi hibát követett el a magyar csapat, Szalai Attila elaludt egy orosz támadásnál Mirancsuk nagy gólhelyzetben ment a kapunk felé, de hat méterről mellélőtt.

©

A 14. percben aztán meg szerezte a vezetést Oroszország. Kuzjajev adott be balról szépen, Mirancsuk pedig másodjára már nem hibázott, hét méterről Nagy és Szalai Attila között lőtt a kapunkba, 0-1.

A gól után a magyar csapat próbált többet támadni, de helyzetig sem nagyon jutottunk el, az oroszok kevesebbszer támadtak, de akkor veszélyesebben. A 22. percben jutottunk el helyzetig, Sallai lőtt veszélyes helyzetben, de Szalai Ádámot találta el. Négy perccel később pedig Bese fejelte Nagy jobbról érkező beadását az orosz kapushoz.

A 33. percben pedig már kettővel vezettek az oroszok. Egy szabadrúgás után Szalai Ádám megszerezte a labdát, de elkövette azt a hibát, hogy túl sokáig próbálta magánál tartani, Szemjonov hátulról teljesen szabályosan szerelte, Ozdojev pedig belőtte a második gólt, 0-2

Ez maradt az állás a félidőre is, az oroszok átadták a terepet, és különösebb gond nélkül védekezték ki a magyar támadásokat. A labdabirtoklásban hiába volt ekkor 56-44 százalékos magyar fölény, a kaput eltaláló lövések számában már 2-2-re álltak a csapatok, az oroszok pedig amikor eltalálták a kapunkat, gólt is rúgtak, teljesen megérdemelten vezettek.

Szinte rögtön a félidő kezdése után Kuzjajev beadását Dzjuba kapta az ötös előtt, de nagy megoldással ahelyett, hogy elrúgta volna, a földre ültette Gulácsit, jobbra passzolt Fernandeshez, akinek már nem volt nehéz dolga, 0-3.

Ettől a kezdéstől aztán a magyar csapat maradék kedve is elment, az oroszok pedig nem erőltették minden áron a szép focit, de még félgőzzel is erősebbek voltak. 

A 62. percben meglett a szépítés. Szépen hozta fel Orbán és Kalmár  a labdát a saját tizenhatosa közepéről, Szemjonov csúnyán elvétette a labdát, így akadálytalanul került a labda Sallai elé, ő pedig gyönyörű mozdulattal a kapus felett a léc alá emelt, 1-3.

Szerencsére ettől megélénkült a meccs, a magyarok úgy kezdtek el támadni, ahogyan azt mínusz háromnál is kellett volna. Több kihagyott helyzet után a 70. percben ennek meg is lett az eredménye: Bese kapott egy szép labdát Szoboszlaitól, jólk érezte, hogy nem kapura kell fejelni, hanem lefejelni a csereként beállt Nikolicsnak, ő pedig megszerezte a második gólunkat is, 2-3.

A második gól után látványosan felpörgött a magyar válogatott, az oroszok pedig nem mindig tudták tartani a tempót. A meccs utolsó perceire nyomasztó lett a magyar mezőnyfölény, de az oroszok innen már végigvédekezték a meccset, így Magyarország-Oroszország 2-3, az orosz csapat maradt a csoport élén.

A csoportunk másik meccsén 20:45-kor Szerbia fogadja Törökországot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szasa Filipenko: Nem lep meg, hogy Orbán és Lukasenka barátok

Szasa Filipenko: Nem lep meg, hogy Orbán és Lukasenka barátok

Női tüntetés Lukasenka ellen

Női tüntetés Lukasenka ellen

Növelte befolyását Mészáros Lőrinc a CIG Pannóniánál

Növelte befolyását Mészáros Lőrinc a CIG Pannóniánál