szerző:
hvg.hu

A zombihálózatok tagjává váló mobiltelefonokra és zsarolás tárgyát képező IP-alapú telefonhálózatokra számíthatunk, ahogy az internetes bűnözés további magaslatokat hódít meg az előttünk álló évben.

A rosszindulatú hálózatok észrevétlenül terjeszkednek
© Végel Dániel
A Dark Reading weboldal a Georgia Tech egyetem információbiztonsági központjának (GTISC) felmérésére hivatkozva állítja: idén már az összes internetre kapcsolt számítógép 15 százaléka valamelyik zombihálózat részét képezi – ez annyit jelent, hogy a gépen futtatott szoftverek biztonsági réseit kihasználva a komputer megfertőződik és a továbbiakban a kéretlen reklámlevelek és rosszindulatú szoftverek továbbítására kiépült hálózat részévé válik. Ez mintegy 5 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti állapothoz képest.

„A vírusokkal és a kéretlen reklámlevelekkel (spam) összehasonlítva a zombihálózatok növekedési üteme jóval gyorsabb” – írja Wenke Lee, a GTISC kutatója a szerdán nyilvánosságra hozott tanulmányban, amelyet a GTISCH informatikai biztonsággal foglalkozó konferenciáján mutattak be.

„A nagyméretű, mobilokból álló zombihálózatok segítségével hatékony szolgáltatás-megtagadással (Denial of Service – DoS) járó támadásokat lehet intézni a mobilinfrastruktúra ellen” – mondta a konferencián Patrick Traynor, a Georgia Tech munkatársa. „Szerencsére a mobiltechnológiák fejlődése annyira gyors, hogy lehetséges megfelelő biztonsági megoldásokat időben kidolgoznunk. Erre a PC-k hőskorában nem gondolt még senki.”

A zombihálózatok terjeszkedése és a mobileszközök érintettsége mellett a GTISCH felmérése szerint a rosszindulatú szoftverek terjedése (főként közösségi hálózatokon, linkek formájában), az amerikai gazdaság és infrastruktúra gyengítését célzó online harc, valamint az egyre fejlettebb cyberbűnözés jelenti a legintenzívebb fenyegetést.

„A zombihálózatok szoftvereit csaknem észrevétlenül, több féle módon is el lehet juttatni az áldozatok számítógépeire” – olvasható a tanulmányban. „Miután oda kerültek, ezek a szoftverek a háttérben meghúzódva, igyekeznek elkerülni a vírusirtó szoftverek figyelmét.”

A mobilok védelmét elősegíti, hogy ezeket a készülékeket általában gyakrabban cserélik, mint számítógépeiket – a felmérés szerint egy mobiltelefon átlagos élettartama 2, egy PC-é tíz év. Azonban a kisméretű eszközök akkumulátorainak kapacitása gátját szabhatja a hatékony vírusvédelmi szoftverek folyamatos futtatásának.

A zombihálózatok sokszor a céges rendszereket is fenyegetik. Ryan Naraine, a Kaspersky Lab informatikai biztonsági szakértője szerint ezen PC-k esetében a támadók azt használják ki, hogy egy átlagos cégnél 2-3 hónapig is eltarthat, mire egy-egy javítócsomagot minden gépre telepítenek, így a rosszindulatú szoftverek hosszú ideig észrevétlenül üzemelhetnek a tűzfalak mögött. A Kaspersky szerint jövőre a rosszindulatú szoftverek mértéke akár megtízszereződhet, s a legtöbb esetben a felhasználók identitását és személyes információit igyekeznek majd ellopni, hogy később visszaéléseket kövessenek el a hamis adatokkal.

A tanulmány szerint a mobilokat érintő veszélyek abból is fakadnak, hogy ma már egyre nagyobb mértékben használjuk hordozható készülékeinket pénzügyi tranzakciók lebonyolítására is. Az IP-alapú (VoIP) telefonos rendszerek támadásával pedig a támadók arra számítanak, hogy a telefonok billentyűzetén bevitt adatok birtokába juthatnak.

„Az emberek jelentős része már hozzászokott, hogy bizonyos adatokat – hitelkártyaszám, társadalombiztosítási szám stb. – megadjon az automatizált telefonos rendszereknek” – írta a jelentésben Tom Cross, az IBM X-Force kutatócsapatának egyik tagja. „A bűnözők ki fogják használni ezt a szokást, s megjelenhet a telefonos adathalászat, valamint a felhasználók identitását is megpróbálhatják majd telefonon keresztül ellopni.”

Cross szerint a VoIP-hálózatok különösen veszélyeztetettek a DoS-támadásokkal szemben. „Az előfizetők jóval szigorúbbak a telefonos rendszerük működésével kapcsolatban, szemben például az internetelőfizetéssel” – fejtette ki a szakember. „Ezért egy DoS-támadással akár meg is lehet zsarolni egy VoIP-szolgáltatót, amely jobban járhat, ha kifizeti a díjat, mintsem hogy cserben hagyja több ezer előfizetőjét.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

7+1 tipp, hogy a gépünk ne váljon zombivá

A filmművészet nívósnak aligha nevezhető alkotásaiból származó zombi (élőhalott) kifejezés immár a számítógépek világában is meghonosodott. Bár komputerünk elzombisodása, azaz kóros lassulása számos okra visszavezethető, a háttérben mindig a felhasználó áll, aki nem gondoskodott a megfelelő védelemről. Íme a legfontosabb tippek, amelyek abban segítenek, hogy megmentsük számítógépünket e kínos állapottól.

Bari Máriusz Tech

Intelligens zombik, pillantásból értő hirdetések: mi várható 2008-ban?

Gondolattal irányítható videojátékokat, szemmozgás-követő hirdetéseket, összehajtható képernyőket és önmagukat védő intelligens zombihálózatokat jósol a 2008-as évre a Popular Mechanics. Összeállításunkban a magazin válogatása alapján azt mutatjuk be, mik lesznek az idei év számottevő technológiai fejlesztései.

hvg.hu Tech

Új veszélyek fenyegetik adatainkat, a régiek ellen se védekezünk

Negyedszer rendezték meg Budapesten az Informatikai Biztonság Napját, amelyen kiderült, az eddig ismert fenyegetések mellett új veszélyforrások ellen is védekezniük kell a cégeknek és a számítógép-felhasználóknak egyaránt. Összeállításunkban beszámolunk az eseményről és áttekintjük, melyek azok a rizikófaktorok, amelyek pénzben is mérhető károkat okozhatnak a felelőtlen felhasználóknak.

„Egyetlen bolygónk van. Fontos lenne, hogy gondját viseljük”

„Egyetlen bolygónk van. Fontos lenne, hogy gondját viseljük”

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

Önkormányzati választások: az összefogás csapdájában

Jövőre már automatikusan személyit kapnak az újszülöttek

Jövőre már automatikusan személyit kapnak az újszülöttek

Curtis nagyon pörög, már itt is az új videoklipje

Curtis nagyon pörög, már itt is az új videoklipje

Gigantikus művészeti installációba burkolták a Bécsi Városházát

Gigantikus művészeti installációba burkolták a Bécsi Városházát

Ez még tetézheti a klímaváltozást: kiszámolták a műanyagtermékek szénlábnyomát

Ez még tetézheti a klímaváltozást: kiszámolták a műanyagtermékek szénlábnyomát