szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

1939-ban figyeltek fel először a tengerbiológusok arra a mélytengeri halra, amely csőlátása mellett áttetsző fejével is felhívta magára a figyelmet. Kaliforniai kutatók most jöttek rá arra, hogy a Macropinna microstoma, azaz a mélytengeri hordószemű hal mindezt csak megtévesztésül használja, ugyanis képes szemeivel fókuszálni, valamint még forgatni is tudja azokat.


A Monterey Bay Aquarium Reserach Institue (MBARI) kutatói eddig úgy vélték: a csőlátást biztosító hosszúkás látószervek ugyan jók a fény összegyűjtésében, de nem képesek mozogni. Bruce Robinson és Kim Reisenbichler jelenlegi tanulmánya azonban a kaliforniai partoknál megfigyelt mélytengeri halak hosszas tanulmányozásából született, konklúziója pedig az: a szemek a hal fejét befedő átlátszó, pajzsszerű felület révén képesek mozogni, így az állatok képesek előre is fókuszálni, képesek becserkészni prédáikat is - eddig a niológusok ugyanis úgy vélték, a halak csak felfelé képesek meredni.

© MBARI
Az állatok ugyanis a korábbi elgondolások szerint a mélytengeri életmód következtében alkalmazkodtak a többszáz méter mélységben uralkodó sötetéséghez. Lebegés közben figyelik a felettük elúszó állatok sziluettjeit, majd lecsapnak rájuk. A kutatók távolról működtetett, videokamerákkal felszerelt járművei 6-800 méteres mélységben figyelték meg a hordószemű halakat: a videókból pedig jól látszik: az állatok mozdulatlanul lebegnek a vízben, szemük élénkzölden világít - ezeket pedig forgatni is képes. A forgatás a hal szemeit és fejét is körbevevő átlátszó, folyadékkal töltött pajzs miatt valósulhat meg. Ezt korábban a biológusok azért nem vehették észre, mert vélhetően ezen érzékeny "szerkezet" megsemmisült, amikor a halakat kihalászták a több száz méteres mélységből.

A hordószemű halak nagy és lapos úszóik következtében képesek mozdulatlanok maradni és nagyon precízen tudnak manőverezni. Emésztőrendszerük azonban testükhöz képest nagy, amiből arra következtetnek, hogy a halak képesek sokféle apró állatot, többek között medúzákat is elfogyasztani - minderről a halak gyomrában talált medúzamaradványok is árulkodnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiégett egy lakás Lipótvárosban, egy ember meghalt a tűzben

Kiégett egy lakás Lipótvárosban, egy ember meghalt a tűzben

Maradona nem csak focista, popsztár és népi hős is volt egyszerre

Maradona nem csak focista, popsztár és népi hős is volt egyszerre

Bajba került a Trumpnak kedves YouTube-csatorna, miután hazugságot közölt a koronavírusról

Bajba került a Trumpnak kedves YouTube-csatorna, miután hazugságot közölt a koronavírusról