szerző:
hvg.hu

1939-ban figyeltek fel először a tengerbiológusok arra a mélytengeri halra, amely csőlátása mellett áttetsző fejével is felhívta magára a figyelmet. Kaliforniai kutatók most jöttek rá arra, hogy a Macropinna microstoma, azaz a mélytengeri hordószemű hal mindezt csak megtévesztésül használja, ugyanis képes szemeivel fókuszálni, valamint még forgatni is tudja azokat.


A Monterey Bay Aquarium Reserach Institue (MBARI) kutatói eddig úgy vélték: a csőlátást biztosító hosszúkás látószervek ugyan jók a fény összegyűjtésében, de nem képesek mozogni. Bruce Robinson és Kim Reisenbichler jelenlegi tanulmánya azonban a kaliforniai partoknál megfigyelt mélytengeri halak hosszas tanulmányozásából született, konklúziója pedig az: a szemek a hal fejét befedő átlátszó, pajzsszerű felület révén képesek mozogni, így az állatok képesek előre is fókuszálni, képesek becserkészni prédáikat is - eddig a niológusok ugyanis úgy vélték, a halak csak felfelé képesek meredni.

© MBARI
Az állatok ugyanis a korábbi elgondolások szerint a mélytengeri életmód következtében alkalmazkodtak a többszáz méter mélységben uralkodó sötetéséghez. Lebegés közben figyelik a felettük elúszó állatok sziluettjeit, majd lecsapnak rájuk. A kutatók távolról működtetett, videokamerákkal felszerelt járművei 6-800 méteres mélységben figyelték meg a hordószemű halakat: a videókból pedig jól látszik: az állatok mozdulatlanul lebegnek a vízben, szemük élénkzölden világít - ezeket pedig forgatni is képes. A forgatás a hal szemeit és fejét is körbevevő átlátszó, folyadékkal töltött pajzs miatt valósulhat meg. Ezt korábban a biológusok azért nem vehették észre, mert vélhetően ezen érzékeny "szerkezet" megsemmisült, amikor a halakat kihalászták a több száz méteres mélységből.

A hordószemű halak nagy és lapos úszóik következtében képesek mozdulatlanok maradni és nagyon precízen tudnak manőverezni. Emésztőrendszerük azonban testükhöz képest nagy, amiből arra következtetnek, hogy a halak képesek sokféle apró állatot, többek között medúzákat is elfogyasztani - minderről a halak gyomrában talált medúzamaradványok is árulkodnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ezek a lakásfinanszírozási termékek lépnek az ltp-k helyére

Ezek a lakásfinanszírozási termékek lépnek az ltp-k helyére

Házhoz jött a híradó: épp a riporter mögött estek iszonyatosat egy quaddal

Házhoz jött a híradó: épp a riporter mögött estek iszonyatosat egy quaddal

Ha erre rábólint az Intel, az ön számítógépe is nagyobb biztonságban lesz

Ha erre rábólint az Intel, az ön számítógépe is nagyobb biztonságban lesz

Megint visszapattant a Közbeszerzési Hatóság korrupciókutatók elleni keresete

Megint visszapattant a Közbeszerzési Hatóság korrupciókutatók elleni keresete

Sokkal kevesebben jutnak első lakáshoz, mint a boom előtt

Sokkal kevesebben jutnak első lakáshoz, mint a boom előtt

Felismeri a világot, ha mikroszkópon keresztül látja?

Felismeri a világot, ha mikroszkópon keresztül látja?