szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Valószínűleg előbb-utóbb az lesz, hogy az elkövető kezét (vagy inkább a...

Valószínűleg előbb-utóbb az lesz, hogy az elkövető kezét (vagy inkább a fülét?) vágják le illegális zenebirtoklásért, esetleg kitoloncolják az országból, de az is lehet, hogy ivartalanítják. Én már nem lepődöm meg semmin. Az Artisjus, RIAA és hasonló szervezetek sok mindent elértek már: itthon például jelentős eredmény, hogy az Artisjus-nak fizetünk minden egyes megvásárolt CD/DVD lemezért, de még USB memóriáért is, akár veszünk rá zenét, akár nem. 

A RIAA (az Artisjus amerikai megfelelője) még tovább ment: volt már 4 millió dolláros büntetés 26 darab MP3 fájl birtoklása miatt, de olyan törvényjavaslat is született már, miszerint valahogy távolról kellene „tönkretenni” az illegális fájl- és zenecserélő felhasználók gépeit (éljen a demokrácia és az ártatlanság vélelme…).

Meg kell értenünk a másik oldalt is: egy egész generáció nőtt fel a 90-es évek óta, és ez a generáció már nem úgy tekint a zenére, mint elődei. A zene a 21. században egy olyan valami, ami ingyen van. Hogy miért alakult ez ki így, arról már beszámoltunk (10 ok, amiért lopjuk a zenéket…)

A legújabb megmosolyogtató (vagy sírásra késztető, kinek-kinek vérmérséklete szerint) elképzelés most éppen a RIAJ-tól érkezik - ők olyasmi szervezet, mint a RIAA, csak éppen Japánban. Az ötlet röviden: tegyünk kötelezően minden mobiltelefonra egy szoftvert, ami az MP3 vagy egyéb zenelejátszó elindulásakor a központi adatbázishoz csatlakozva gyorsan ellenőrzi, hogy az éppen hallgatott track legális avagy másolt.  Utóbbi esetben természetesen nem tudja majd a felhasználó meghallgatni a zeneszámot.

Arról még folynak a viták, hogy illegális zeneszám érzékelése esetén a szoftver elküldheti-e a „lebukott”  felhasználó adatait a RIAJ-nak vagy egyéb szervezeteknek. A RIAJ tervei szerint az ellenőrző szoftver beépítésére köteleznék a mobilgyártókat, a dolog tehát nem fakultatív jelleggel menne. Hogy mit fognak kezdeni akkor, ha valaki legálisan birtokolt audio CD-it másolja be MP3 formában a mobiltelefonba, arról nem szól a fáma (lehet erre nem is gondoltak). És hogy mi lesz az emberi jogokkal? Ja kérem, a zene tisztasága mindennél fontosabb! 

A RIAJ, és a velük egyetértésben tárgyaló mobilgyártók és legális online zene-forgalmazók elképzelései szerint 2011-ben már élesben menne a dolog. Japánban a legális, mobilokra és egyéb eszközökre tölthető zeneszámokkal több mint 90 milliárd jen forgalmat bonyolítanak évente. Lehet, hogy keveslik?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Warez történelem

Ha egy programot megírnak, mindig lesznek valakik akik azt ezer részre szedik és...

Hiába változtat a kormány, ezzel aligha oldja meg a háziorvoshiányt Magyarországon

Hiába változtat a kormány, ezzel aligha oldja meg a háziorvoshiányt Magyarországon

A brit vírusmutációnál 64 százalékkal magasabb a kórházba kerülés kockázata egy tanulmány szerint

A brit vírusmutációnál 64 százalékkal magasabb a kórházba kerülés kockázata egy tanulmány szerint

Hirtelen több millióan kezdtek Daft Punkot hallgatni, miután a duó bejelentette, hogy befejezik

Hirtelen több millióan kezdtek Daft Punkot hallgatni, miután a duó bejelentette, hogy befejezik