szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy olasz kutató azt állítja, hogy a názáreti, Jézusnak nevezett ember halotti leple volt a torinói lepel. A vatikáni történész, Barbara Frale ezzel újabb disputát robbantott ki a régóta vitatott hitelességű, Torinóban őrzött lenvászonról, amelyről sokan azt hiszik, Krisztus képmását őrizte meg az utókornak. Még többen viszont kételkednek a tárgy valódiságában. Frale nyilatkozatai azóta nem is annyira egyértelműek: a londoni Times szerint Frale sem biztos abban, hogy az általa "azonosított" názáreti Jézus maga volt-e Jézus Krisztus.

Frale új bizonyítékának híre bejárta időközben a világsajtót - erről a hvg.hu is beszámolt. A kutató a torinói leplen lévő, alig olvasható feliratot próbálta elolvasni és értelmezni. Szerinte ez azt igazolja, hogy tényleg Jézus korában készült a lepel, és nem a XIII-XIV. században, ahogyan ezt a szakértők jelentős része ma is véli. A szkeptikusok szerint ugyanis inkább középkori hamisítványról van szó. (A torinói leplen egy keresztre feszített férfi alakja látható, összetett kezén és lábán szivárgó vérrel. A hívők szerint a lenvászon Krisztus képe a feltámadásakor színeződhetett el - írja az MTI.)

Egyes kutatók ugyanakkor időközben kétségbevonják Frale legújabb kijelentéseit is. Elsősorban azt tartja furcsának Barrie Schwortz - aki saját állítása szerint az eddigi egyetlen olyan tudóscsoport tagja volt, amelyik "mélyrehatóan" megvizsgálhatta a torinói leplet -, hogy az olasz történész nem szaklapban publikálta eredményeit, hanem egy kereskedelmi célokra kiadott könyvben állt elő a saját legfrissebb verziójával.

Frale korábban már igyekezett bizonyítani, hogy a középkorban feloszlatott Templomos lovagrend - akiket egy misztikus bálvány, Baphomet imádásával vádoltak - őrizte sokáig a torinói leplet (ez sem lenne egyébként újkeletű teória). Ám Frale ezt a könyvét sem kizárólag tudományos érvekkel igyekezett népszerűsíteni, hiszen előszavát Umberto Eco írta.

Kétségek között

A tanulmány azért is ébresztett kétségeket, mert a lovagrendet a XIV. század elején számolták fel, míg a leplet először 1360 körül említik egy francia lovag tulajdonaként. Az is érdekes, hogy legeslegújabb teóriájával Frale akkor állt elő, amikor pár hónap múlva XVI. Benedek pápa fog imádkozni a féltve őrzött, és ritkán kiállított lepel előtt, amelyet jövő tavasszal tesznek ismét közszemlére Torinóban.

XVI. Benedek imádkozni fog a lepelnél
© MTI/AP

A vatikáni levéltár kutatójaként Frale pénteken azt közölte: számítógép segítségével kinagyította a leplen szórványosan olvasható, alig látható görög, latin és arámi nyelvű szavak képét. A kutató az MTI beszámolója szerint arra a következtetésre jutott, hogy a feliratok a názáreti Jézus nevet tartalmazzák görög nyelven. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a szöveg nem lehet középkori eredetű, mivel abban az időben egyetlen keresztény, még egy hamisító sem nevezte volna Jézust csak názáretinek, isteni eredetének megemlítése nélkül.

Bár a halvány betűket évtizedekkel korábban felfedezték az arc körül, komoly tudósok a teszteredmények ismeretében elutasították ezek vizsgálatát - mondta Frale. Amikor azonban a lepelről készült fényképekről kivágott szavakat szakértőknek megmutatta őket, azok arra a következetésre jutottak, hogy ez az írásmód a Közel-Keleten volt szokásos a Krisztus utáni első században.

Nem annyira új dolog

A már idézett Barrie Schwortz szerint Frale nem is annyira új dolgokat állít, kutatásai pedig minden bizonnyal francia szakértők munkáján alapulnak. Marion és Courage volt az a két francia, aki hasonló ötlettel állt elő az 1990-es években, miszerint a lepel feliratai igazolnák a hitelességet.

A feliratok azonban alig látszanak, még Marion és Courage egyik prezentációján sem minden képen voltak kivehetők - egy másik szakértő, az 1999-es előadáson jelenlévő Mark Guscin szerint. Ezek a feliratok nem nagyon alkalmasak a kritikusok szerint arra, hogy igazoljanak bármit is. Ezen kívül Schwortz megemlíti, hogy a két francia olyan fényképekre hagyatkozott, amelyeket 1931-ben készített Giuseppe Enrie. Így az akkori technikából adódó hibák is gyengíthetik a franciák, illetve Frale "felfedezéseinek" erősségét. Azóta pedig a fényképfelvételek manipulálása - a számítógépek korában - nem okozhat senkinek gondot, tűnik ki Schwortz szavaiból, amelyet a freerepublic.com tett közzé.

Schwortz véleményét erősíti egy korábbi nyilatkozat, amelyet az MTI is idézett. „Az emberek szemcsés fotókkal dolgoznak, és azt hiszik, látják a dolgokat” - közölte Antonio Lombatti egyháztörténész, aki maga is több könyvet írt a lepelről. „Ez mind a képzelet és a számítógépes program eredménye” - tette hozzá. Lombatti szerint görög és arámi feliratos leleteket találtak I. századi zsidó temetkezési helyeken, de latin nyelv használatáról még nem hallottak.

Radiokarbon-vizsgálat: középkori a lepel

Ugyanakkor a londoni Times szerint Frale elképzelhetőnek tartja, hogy a soknyelvű zsidóság írhatott akár három nyelven is, hiszen görögül beszélt a közösség, miközben római gyarmat volt ekkor a terület. Az is kitűnt a kutató nyilatkozatából, hogy a szavak, amelyeket megfejtett, arra utalnak, hogy egy názáreti Jézusra szabtak ki halálos ítéletet. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy ez a Jézus azonos Jézus Krisztussal.

A Times azt is megjegyzi az ügy kapcsán, hogy egy 1988-as radiokarbon-vizsgálat - amely a kormeghatározás egyik legismertebb módszere - arra jutott, hogy a torinói lepel a középkorban készült, és nem Jézus idején.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Győr polgármestere a Facebookon oktatta ki a tíz év után kirúgott színházigazgatót

Győr polgármestere a Facebookon oktatta ki a tíz év után kirúgott színházigazgatót

Manfred Weber: Orbán ellenségképek gyártásából él

Manfred Weber: Orbán ellenségképek gyártásából él

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar

Mercedes CLA Shooting Brake plugin teszt: nem csak attól jó, mert magyar