szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy tengeralattjáró oldalára tapadt rá az a mélytengeri élőlény, amely az ászkarákok (Isopoda) rendjébe tartozik, és amelyről a tudósok úgy vélik, hogy a Bathynomus giganteus egyik példánya lehet - erről a Discovery News számolt be.

A tudományos hírportál egy fényképet is közölt az állatról, amely a tudósok szerint feltehetően a Bathynomus giganteus faj egyik képviselőjét mutatja. Ez egy mélytengeri rák, amely dögevő, és most valószínűleg 3000 méteres mélységből kerülhetett elő. Elsősorban döglött halakat, cetféléket és tintahalakat fogyaszt. A hideg miatt a rák lassabb anyagcserét folytat, ez nagyobb sejtek kialakulásához vezethetett, teste ezért nagyobb a szokásosnál, és hosszabb ideig is élnek az ilyen mélytengeri állatok - vélik a Discovery News által megkérdezett szakértők.

A 70-80 centiméter hosszúságú állat a felsőbbrendű rákok közé tartozik. Az Isopoda rend arról nevezetes, hogy azonos felépítésűek a lábaik, ezt jelenti egyébként görög eredetű tudományos nevük is a Wikipedia szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem bír a kemény marsi talajjal a NASA robotvakondja, leállítják

Nem bír a kemény marsi talajjal a NASA robotvakondja, leállítják

Sárga lapot javasol az ölelkező focistáknak egy brit politikus

Sárga lapot javasol az ölelkező focistáknak egy brit politikus

A református egyháznak adná az Ódry Színpadot az SZFE kuratóriuma

A református egyháznak adná az Ódry Színpadot az SZFE kuratóriuma