szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A szóban forgó cikkre azóta már több millió kattintás érkezett, a Gizmodo tehát jól járt a történettel – a...

 A szóban forgó cikkre azóta már több millió kattintás érkezett, a Gizmodo tehát jól járt a történettel – a találgatások persze azóta is folynak. Hogyan „veszíthet el” valaki egy iPhone-prototípust egy kocsmában? Hogyan jutott el a Gizmodo a készüléket megtaláló illetőhöz? (Állítólag 15 ezer dollárért vásárolta meg a blog a készüléket). Ipari kémkedésnek számít-e egy ilyen eszköz megvásárlása, nyilvános mutogatása és tesztelése? És persze a legfontosabb kérdés: igazi-e a szóban forgó eszköz vagy csak egy óriási átverés?

A Gizmodo népszerű szerzője és bloggere, Jason Chen első kézből tapasztalhatta meg, milyen az, ha valaki keresztbe tesz Steve Jobsnak (Apple-rajongók most takarják el szemeiket, ugyanis igazi, orwelli történet következik).

Lefoglalták az USB kulcsokat de még a fényképezőgépeket is

Bár az amerikai és kaliforniai törvények szerint minden házkutatást reggel hét és este tíz óra között, lehetőleg a tulajdonos jelenlétében kell bonyolítani, Jason Chen lakását mégis este tíz után (egészen pontosan 9.45-től) lepték el a rendőrök, miközben ő feleségével vacsorázott egy közeli étteremben. A vacsoráról hazatérve meglepődve látták, hogy a garázsajtó tárva-nyitva áll, és rendőrök hada szorgoskodik a lakásukban. Lefoglalták a házban található összes gépet (négy darab számítógép), valamennyi merevlemezt, a digitális kamerákat, mobiltelefonokat, USB tárolókat, de még Chen névjegykártyatartóját is…

Chen kezében a prototípussal - forrás Gizmodo

Arra a kérdésre, hogy mit is keresnek, és milyen jogon ürítik ki a házat, az intézkedő rendőr csak annyit mondott Chennek: „valaki feljelentést tett, miszerint Chen valószínűleg bűncselekményt követett el” – hogy milyen jellegű cselekményről van szó, azt nem közölték.

Érdekesség, hogy a kaliforniai törvények alapján (1524(g)CA Penal Code) a szólás- és sajtószabadság értelmében újságírók (a törvény szerint a bloggerek is idetartoznak) munkaeszközeit és dokumentumait nem lehet lefoglalni, információik forrásával kapcsolatban őket beidézni, és vallomásra kérni/kényszeríteni nem lehet.

A Chen házát elözönlő rendőrök persze csak segédkeztek – az igazi szervezet, aki a házkutatást intézte, a REACT (Rapid Enforcement Allied Computer Team) néven ismert, 1997-ben alapított internetes bűnügyekkel foglalkozó ügynökség volt. A REACT egyfajta kapocs a rendőrség/nyomozóhatóság és a magáncégek között: huszonöt kiemelt ügyféllel rendelkeznek, úgymint Apple Inc., Symantec Corp., KLA-Tencor Inc., Applied Materials Inc.  Cisco Systems Inc. és így tovább.

Így jár aki keresztezi az Apple terveit?

A Gizmodo üzemeltetőj, és Chen munkaadója a Gawkins Media levélben hívta fel a figyelmet az eset jogellenességére és követeli, hogy a lefoglalt eszközöket és dokumentumokat a REACT szolgáltatassa vissza Chen, illetve a Gawkins Media részére. A házkutatási jegyzőkönyv, illetve Chen beszámolója további érdekes adalékokkal a rendőrök „furcsa” viselkedéséről, valamint a Gawkins Media levele beszkennelve megtalálható itt. És végül egy fontos információ: nem elírás. Nem Kínában történt az eset, hanem Kaliforniában.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben

Koronavírus-tortát kapott Varga Mihály

Koronavírus-tortát kapott Varga Mihály

Újabb korlátozások jönnek Olaszországban, de a lezárásokat mindenképpen elkerülnék

Újabb korlátozások jönnek Olaszországban, de a lezárásokat mindenképpen elkerülnék