szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A legtöbb ilyen mókás, különleges vagy éppen bizarr weboldal persze semmi másra nem jó, csak időtöltésre, de még...

 A legtöbb ilyen mókás, különleges vagy éppen bizarr weboldal persze semmi másra nem jó, csak időtöltésre, de még mindig jobb, mint üveges szemmel bámulni a nem interaktív televíziót. Lássuk legutóbbi gyűjtésünk eredményét!

Zene komponálása utcai webkamerával
Öt webkamera és az elő streamnek köszönhetően elméletileg több millió szereplő – ők alkotják a Sounds of Hamburg névre hallgató weboldal virtuális zenekarát, ahol mi, netezők töltjük be a karmester (vagy a komponista) szerepét. A zeneszerzés nagyon egyszerű: csak válasszunk egy sétáló/ülő/szaladó állampolgárt, kattintsunk rá, és válasszunk a menüből egy hangszert.

Több helyszínen is komponálhatunk: a kiválasztott járókelő „szólama” pontosan addig tart, amíg az utcán meghúzzuk az „időcsíkot”. A hangszerek és az időtartamok variálásával, és persze az élő, véletlenszerűen kiválasztott járókelők segítségével mindenféle muzsikát összerakhatunk – megunhatatlan! A kellemes komolyzenei alapnak köszönhetően pedig még stressz oldónak is kiváló.

Szörnykészítő
A Bubole nem más, mint egy szörny(féleség), a mostanában divatos, elvont, Cartoon Network/MTV stílusban. Saját szörnyet, azaz Bubolét készíteni nem túl bonyolult, csak klikkelgessünk a megfelelő gombokon (fej, szemek, test stb.) Ha készen vagyunk, el kell mentenünk a kreálmányt (ne is próbálkozzunk esztétikus valamit készíteni, kizárólag igazán csúnya szörnyekre alkalmas a kreátor).

Szörnyecskénk mentése után jön az igazi móka. Bármelyik másik látogató által kreált szörnyet kihívhatunk párbajra (semmi komoly, tulajdonképpen a szóközt kell nyomogatnunk, és bíznunk abban, hogy elég masszív lényt raktunk össze), ráadásul meg is nézegethetjük a már elkészült Bubole-verziókat, és láthatjuk, ki mennyi csatát nyert már meg. Ha elég bátrak vagyunk „belekóstolhatunk” a bajnokokba is – ez utóbbiak neve „Megabubol”, és a legtöbb több ezer kiütéses győzelemmel rendelkeznek. Ha pedig nagyon unatkozunk, vagy csak pihenni akarunk a meccsek között, akár csetelhetünk is a többi szörnygyárossal.

Képzeletbank
A képzelet bankjában (Bank Of Imagination) kockákat tárolnak. Minden egyes kocka egy-egy látogató furcsa, olykor elgondolkodtató merengését tartalmazza. Ha a kockákra kattintunk, akkor megfordulnak, és mi megismerhetjük a mögöttük rejlő gondolatokat. Amikor valaki egy új kérdést, elképzelést vet fel, újabb kocka „potyog” lefelé a bankban (jó érzés látni, milyen ütemesen potyognak lefelé – ezek szerint még nem veszett ki az emberekből a kreativitás és a gondolkodási hajlandóság). Természetesen mi is hozzáadhatjuk elképzeléseinket a „folyamhoz.”

Mókás okosságoktól kezdve egészen a filozófiai kérdésekig mindenfélét pakolnak az emberek a képzeletbankba (bár a „képzeld el, hogy a cipőd tudja hová mész” darabbal a mai napig nem tudunk mit kezdeni). Ha valamelyik gondolat nagyon tetszik, akkor hozzáfűzhetünk (további kockákkal gyarapodik), vagy kiegészíthetjük, de meg is nézhetjük a szerzőt, amennyiben regisztrált a bankban. Mi is hozzáadtunk pár bölcseletet a bank gyűjteményéhez, hogy pontosan melyeket, az maradjon titok…

Mindenki lehet művész
Legalábbis Peter Blaskovic fejlesztő szerint, akinek kísérleti szoftvere az „I’am an Artist” nevet kapta.Később átkeresztelte Flame-ra, és azóta is netezők ezreinek szerez kellemes perceket. A Flame nem más, mint egy speciális rajzolóprogram (Java) – olyan beépített eszközökkel, hogy a segítségével valóban bárki lehet művész. Bárhogy is próbáljuk, a „műalkotást” nem tudjuk elrontani, ami csak kikerül a kezünk alól, az garantáltan látványos és esztétikus lesz.

Mire nem képes a technika! Elkészült műveinket el is menthetjük, remekül használhatók háttérképeknek (nem is beszélve a „ráadásul én csináltam” érzésről).

Labuat
Ha lenne olyan kategória, hogy a világ legfeleslegesebb, ám leggyönyörűbb és legrelaxálóbb weboldala, akkor a „Labuat” lenne a kategória nyertese. Sok tennivalónk nincsen, csak mozgassuk az egeret kedvünkre a papírlapon, dőljünk hátra, és lazítsunk. A Teclhine szerkesztőinek legalább a fele szerint a „legjobb flash a világon”.

Paul Neave
Paul Neave webfejlesztő  oldalán egyszerűen nem lehet unatkozni. Van itt minden, és az érdekességeket kedvelő netező úgy érzi magát, akár egy jó cukorkás boltban. Webkameránk képére fantasztikus effekteket tehetünk, jó pár klasszikus játékkal játszhatunk, de varázsolhatunk tévét a böngészőből, vagy nézegethetjük az online planetáriumot is. 

Elfelejtett könyvjelzők
Bármilyen meglepő is lehet az új generáció számára, a könyvjelző, azaz a bookmark már az internet előtt is létezett: a könyv nevű, információ tárolására és átadására alkalmas papírtákolmányokba helyeztük őket. Viccet félretéve: ezen az oldalon egy antikváriumot üzemeltető netrajongó blogját találhatjuk, aki nem volt rest kigyűjteni azokat a dolgokat, amelyeket az emberek könyvjelző gyanánt (vagy bármilyen egyéb okból) a leadott könyvekben felejtettek.

Az emberi természet sokszínűségét ismerhetjük meg ezen tárgyak által: van itt könyvben hagyott szerelmes levél (ciki…), lesajtolt virágok, családi fotók és pár olyan apróság is, amiről nem is tudjuk elképzelni, mit kereshetett annak idején a lapok között. 
 
Bálnadal
A bálnák és a delfinek igen magas szinten kommunikálnak, sőt a delfinek valószínűleg okosabbak az embereknél – ha esetleg kétségeink lennének, csak olvassuk el Robert Merle „Állati elmék” c. művét, és rögtön megváltozik a véleményünk. De hogyan is kommunikálnak ezek a cetfélék? Nos, a tudomány a mai napig sem jutott túl messzire ennek megfejtésében, de annyit azért tudunk, hogy hanghullámokkal.

A webnek köszönhetően most mi is kipróbálhatjuk a nyelvüket, ezen a weboldalon, ráadásul még zenei körítést is kapunk, hogy ne legyen unalmas a dolog. Tipp: a legújabb kutatások szerint egyes cetfélék polifónikus (egyszerre több hang) kommunikációra is képesek, ergo beszélgetés közben mi is bátran nyomjunk meg egyszerre több billentyűt. Lássuk, sikerül-e összebarátoznunk a bálnával! 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

A villanyautósoknak egyre több keresnivalójuk van a hazai benzinkutakon

A villanyautósoknak egyre több keresnivalójuk van a hazai benzinkutakon

Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból

Fordulópont: 2020-ban már több energiát nyertünk megújulókból az EU-ban, mint fosszilis energiahordozókból