szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az újszülött egerek képesek visszanöveszteni megcsonkított szívüket - idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

A Science tudományos magazin legfrissebb számában ismertették részletesen a Texasi Egyetem kutatói állatkísérleteiket, melyek során az egy napja megszületett egerek szívéből eltávolítottak egy jelentős darabot, a szív azonban három héten belül helyreállította saját magát. Ez az első eset, amikor emlősöknél sikerült megmutatni ezt a fajta szervregenerálódási képességet, melyet eddig csak kétéltűeknél és halaknál ismertek.

Az újszülött egerek műtétjét egy nappal világra jöttük után végezték el, a szívizom mintegy 15 százalékát távolították el (a bal ventrikuláris csúcsot). A szív regenerálódása gyorsan megkezdődött, és 21 nap elteltével teljesen helyreállt a szerv, amely két hónap múlva még mindig normálisan működött. Amikor azonban ugyanezt az eljárást 1 hetes egerekkel kísérelték meg, a szív önjavító képessége már működésképtelennek bizonyult, a szív nem jött helyre. Mindez azt mutatja, hogy közvetlenül a születés után még rendelkezhet az egerek szíve olyan sejtekkel, melyek a sérülés helyszínére mennek, ott sokszorozódni tudnak, ezáltal kijavítják a szerv sérülését.

Mint Eric Olson kutatásvezető elmondta, nincs bizonyítékuk arra, hogy az újszülött egerek szívének kijavítására a csonkolt részhez érkezett sejtek őssejt-populációból származtak volna.

"Nincs okunk azt hinni, hogy ugyanilyen 'időablak' ne létezne az emberi szívben is" - utalt a kutatásvezető arra, hogy az ember is rendelkezhet hasonló korai regenerálódási képességgel közvetlenül születése után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírszerző/FH Világ

Kórházban a japán császár

Az orvosok januárban egy rutinvizsgálat során észlelték, hogy az uralkodó szívébe nem áramlik megfelelő mennyiségű vér.

MTI Plázs

A légszennyeződés szívritmuszavart okozhat

Kanadai kutatók friss tanulmánya szerint a hirtelen szívhalálesetek hátterében a szennyezett városi levegő, a szmog szerepe is föltételezhető - olvasható az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának folyóiratának (JACC) januári számában.

MTI Plázs

Miért jobb a legeltetett tehén teje?

A legeltetett tehenek teje sokkal egészségesebb az emberi szívnek, mint az ipari állattenyésztő telepeken élőké - mutatták ki amerikai tudósok.

MTI Plázs

Amikor a vese kezelése a szívet is védi

Ha a súlyos veseműködési zavarban szenvedő betegeket a szokásos, heti háromszor végzett hemodialízis helyett hat alkalommal viszik kezelésre, szívük állapota mérhetően javul. A megfigyelésről készült tanulmányt a világ vezető orvosi folyóirata, a New England Journal of Medicine közölte.

MTI Plázs

Védheti a szívet egy olcsó szer

Egy több mint negyven éve használt, köszvény elleni szert hatékonynak találtak brit kutatók a krónikus mellkasi fájdalmak ellen is.

MTI Hírek

Szívgyulladást kaphat, aki gyorsan lerészegedik

Rövid idő alatt, hirtelen sok alkohol elfogyasztása átmeneti gyulladást okoz a szívben, aminek hosszú távú következményeit egyelőre megjósolni sem lehet. Német kutatók sok vodka megivásának hatását vizsgálták az egyik legkorszerűbb szívvizsgáló módszer alkalmazásával, egészséges önkénteseken.

MTI Plázs

A túlóra tönkreteheti a szívet

A napi tíz-tizenkét órát dolgozó alkalmazottaknak hatvan százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy valamilyen szívbetegséget kapnak - állapították meg szakemberek egy csaknem 25 éven át tartó kutatás eredményeképpen.

hvg.hu Plázs

Öt dolog, amit nem tudtunk a szívünkről

Tömege 200 és gramm között van - ez kézenfekvőnek tűnik, viszont az, hogy közel 100 ezer kilométer hosszúságú érrendszerben pumpálja a vért, már befogadhatatlan. Öt egyéb érdekes tény a szívünkkel kapcsolatban.

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben

EUobserver-elemzés: Új szelek kezdenek fújni Brüsszelben