szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A HVG eddig is jelent volt iPaden, mégpedig a DHVG alkalmazással, amelyben a hetente megjelenő kiadvány digitális...

A HVG eddig is jelent volt iPaden, mégpedig a DHVG alkalmazással, amelyben a hetente megjelenő kiadvány digitális változatát lehet olvasni a táblagépre optimalizálva és kiegészítve néhány extra funkcióval.
A HVG.hu eddig azonban csak mobilra optimalizált változatban volt elérhető, ami a táblagépek esetében felemás megoldás, hiszen valahol az eredeti és a mobil változat között van az igazán kényelmes, a nagyobb felbontásra és érintőképernyőre szabott megoldás.

A DHVG alkalmazás már egy ideje elérhető az App Store-ban
És ilyen lett a HVG.hu iPadre optimalizált változata

Nos, aki a HVG.hu-t iPadről szeretné olvasni, immár teljes kényelemben megteheti, mi pedig a fentiekhez kapcsolódva adunk néhány praktikus tanácsot, mire ügyeljenek azok, akik éppen iPad-vásárláson törik a fejüket.

Milyet vegyek?
Az iPad immár nincs konkurencia nélkül, itthon is régóta kapható a Samsung Tab (igaz, még egy eredetileg mobilra készül Androiddal) a Motorola Xoom vagy éppen az Acer és a HTC androidos táblagépei. De hamarosan elérhető lesz hivatalosan a Samsung és az LG táblája is, a legújabb, táblagépre optimalizált Androiddal. A választék pedig csak nőni fog az elkövetkező hónapokban.

Ha úgy döntünk, hogy nem androidos táblát veszünk, hanem inkább egy iPadet, kicsit egyszerűsödik a dolgunk, iPadből ugyanis eddig mindössze két generáció jelent meg.
Az első változatot, amiről itt írtunk, jobbára már csak használtan vehetjük meg, de így elvileg olcsóbban juthatunk hozzá, és bár sebességben és grafikus teljesítményben elmarad az új változat mögött, még mindig remek választás.
Aki inkább a legújabbat szeretné, annak már itt az iPad 2, amelyet szintén teszteltünk, és az elődhöz képest szinte csak pozitívumokat sikerült felfedezni. A beépített kamera elsősorban azoknak lehet előnyös, akik videós csevegésre is használnák a készüléket, mert fotózáshoz sajnos gyenge (a HD videofelvétel viszont elfogadható minőségű). Az operációs rendszer jelenleg ugyanaz az iOS 4 mindkét iPad verzión, így ebből a szempontból nincs különbség. Ahogy az iPhone 3GS esetében, úgy az iPad 1-nél is kérdéses lehet, hogy a készülő iOS 5 rendszer miként megy majd rajta, de ezt ma még nem nagyon lehet megjósolni, csak találgatni (talán a június 6-án kezdődő WWDC konferencián ez is tisztázódik).

Az iPad 2-t apróhirdetésekből, Apple viszonteladóktól és néhány nagyobb elektronikai szaküzletből is beszerezhetjük, de egyelőre nem áll garmadában a polcokon, a legtöbb helyen rendelésre kapjuk csak meg.
Az újgenerációs táblának öbb változata is van, 16, 32 vagy 64 GB-os memóriával és csak wifis vagy wifi+3G kombinációban is megvehetjük. A legolcsóbb, 16 GB-os és csak wifi kapcsolatra képes változat ára 139 ezer forint körül van, a 64 GB-os, 3G és wifi kommunikációra egyaránt képes iPad pedig 235 ezer forintért lehet a miénk. Az ennél sokkal olcsóbb ajánlatokkal érdemes vigyázni, bár egy iPad esetében azért kisebb a rizikó, mint mondjuk a különböző függetlenített iPhone-oknál (mindennek azért ne dőljünk be).

Spórolni tehát elsősorban a memórián és a 3G kapcsolaton tudunk. Átlagos használatra a 16 GB általában megteszi (különösen, ha nem minden filmünket szeretnénk tárolni a táblán, csak amit éppen megnézni készülünk, és az alkalmazásokból is csak azokat hagyjuk rajta, amelyekkel valóban foglalkozunk, különösen igaz ez a nagyobb játékokra).

A 3G-n spórolás már érdekesebb kérdés. A 3G-s változathoz vásárolhatunk külön mobilnet előfizetést, így mindentől függetlenül, bárhol, bármikor csatlakozhatunk az internetre, ami egy ilyen eszköz esetében szinte létszükséglet.
Ha csak wifis változatunk van, akkor az internethez kötődő funkciókat, alkalmazásokat vagy wifi pontoknál (kávézó, étterem, reptér, otthon, munkahely stb.) tudjuk kihasználni, vagy ha megfelelő mobilunk van, akkor annak mobilnet kapcsolatát is megoszthatjuk az iPaddel. Erre a legtöbb új androidos okostelefon már képes, de például az iPhone 4 is. Ilyenkor a mobiltelefon gyakorlatilag mobil wifi routerként funkcionál. E megoldás előnye, hogy nem kell két mobilnet előfizetést tartanunk (egyet a telefonnak, egyet az iPadnek), hátránya viszont, hogy így egyszerre merül az iPad és a mobil is, a fokozott igénybevételnek köszönhetően (az iPad 10 órás üzemidején ezt nem feltétlenül fogjuk megérezni, de a mobilokat érdemes azért figyelni, mert a 3G kapcsolat wifin keresztüli megosztása nincs jó hatással az akkura).

Az iPad választásával az egyik legjobb táblagéphez juthatunk, amelyre rengeteg jó minőségű ingyenes és fizetős alkalmazás beszerezhető (utóbbiak többsége is általában 1-3 dollár körüli áron mozog), számtalan interaktív magazint olvashatunk, és persze jó minőségű játékokkal üthetjük el fölös szabadidőnket. Az élet persze nem fenékig tejfel, így például kénytelenek leszünk lemondani a weboldalakon még ma is nagy számban található Flash tartalmakról, bár ezeket egyre több helyen már most is HTML5 alapokon helyettesítik.

Kedvenc Flash játékainkhoz mindenesetre nem biztos, hogy hozzájutunk, hacsak a fejlesztők nem készítettek belőle natív iOS alkalmazást, amit ma már nyugodtan megtehetnek akár az Adobe Flash CS5 (vagy még inkább a CS 5.5) segítségével is.
Az iPaden valóban élmény a táblagéphez idomított magazinok olvasása, amelyekből angolul már rengeteg van, és hazai tartalmakat is találunk, így például ott van a DHVG alkalmazás, benne a HVG friss számaival, vagy mostantól az iPadre (is) optimalizált HVG.hu hírei, cikkei.

Kezdőcsomag
Végül ajánlunk néhány olyan szoftvert, amelyek valóban élménnyé teszik az iPad használatát. Rögtön az elején egy korábbi cikkünkre hívnánk fel a figyelmet, amelyben kielemeztük, miként lehet irodai feladatokra használni a táblagépet, bárhol, bármikor. De mutattunk már kiváló - bár drága - jegyzetelő alkalmazást, digitális festővásznat, és több, a hétköznapokat megkönnyítő programot is.

A hírek olvasására számtalan nagyszerű RSS gyűjtőt találunk, közöttük olyanokat is, amelyek interaktív magazint készítenek kedvenc RSS folyamaink bejegyzéseiből. Ezeket itt gyűjtöttük csokorba.
A zenekedvelők nemcsak albumaik meghallgatására használhatják az Apple táblagépét, hanem akár zeneszerzésre is. Erre számtalan kiváló alkalmazás található az App Store-ban, amelyek közül kiemelkedik az Apple saját, GarageBand szoftverének iOS változata.
A bátrabbak akár koncertet is adhatnak iPad (és iPhone) alapokon, ahogy az itt is látható, sőt ahogy itt a mellékelt két videó is mutatja, akár egyedül is alakíthatunk “zenekart”... Ezt a szintet jelenleg más táblagéppel nem igazán hozhatjuk!


De készíthetünk az iPaden akár képregényt is a családi fotókból, sőt ha már mindent elolvastunk a HVG.hu oldalán, akár a macskánknak is átengedhetjük a táblagépet, feltéve persze, hogy hajlandók vagyunk kockáztatni az iPad épségét a házi kedvenc jókedvéért cserébe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

iPad 2: továbbra is jó választás

Az iPad első változatát annak idején még a hazai debütálás előtt sikerült megnyúznunk, és már akkor azt mondtuk, hogy...

Mintha lélegezne egy New York-i híd, ahogy a szél miatt fel-le mozog – videó

Mintha lélegezne egy New York-i híd, ahogy a szél miatt fel-le mozog – videó

A hétvégére lehet megállapodás a Brexitről?

A hétvégére lehet megállapodás a Brexitről?

„A Néppártnak most kell kitennie a Fideszt”

„A Néppártnak most kell kitennie a Fideszt”