szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába igyekezett viszonylag gyorsan reagálni az utóbbi évek legsúlyosabb biztonsági problémájára az Intel, valami megint nincs rendben. Most épp a sérülékenységek miatt kiadott frissítésbe csúszott homokszem, ugyanis a gyártó több processzortípusa is nem várt jelenségeket produkál.

Óriási bravúrra lesz szüksége az Intelnek ahhoz, hogy 2018 ne a gyártót ért sorozatos botrányok miatt maradjon emlékezetes: az év elején felfedezett Meltdown és Spectre sérülékenységek után nemrég újabb kritikus biztonsági problémára derült fény, és ha ez nem volna elég, most a hibajavítást célzó frissítésről derült ki, hogy közel sem annyira gyógyítóerejű, mint amilyennek azt az Intel előzőleg megálmodta.

A BBC beszámolója szerint a javítás telepítése után a gépek többször is újraindulnak, az adatközpontok számára kiadott frissítés pedig lassítja az eszközöket, amely az ő méréseik szerint 2-25 százalékos teljesítményvesztéssel is jár. Egy iparági bennfentes állításai szerint noha a 2 százalékos csökkenés a külső szemlélők számára nem tűnik túl komolynak, ahogy azt a Microsoft megmérte, aki 2016-nál régebben vette a számítógépét, az már érezhetően rosszul járhat.

A jelenség, amelyet reprodukálás után az Intel is elismert, a gyártó néhány korábbi, az Ivy Bridge, a Sandy Bridge, valamint a Skylake családba tartozó chipeket érinti, de a hibát a viszonylag friss kiadásúnak számító Kaby Lake processzoroknál ugyancsak tapasztalták. Nem csak a lassulást, a régebbi és újabb számítógépek is gyakran és váratlanul újraindulhatnak.

Hogy mikorra várható az új, már remélhetőleg eredeti célját szolgáló frissítés megjelenése, nem tudni, de az Intel közleményben igyekezett megnyugtatni a felhasználókat arról, hogy partnereikkel együttműködve keresik az újabb probléma okát. Ami alighanem csak még további csökkenti a vállalatba vetett (vásárlói) bizalmat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négyes karambol miatt lezárták a Ferihegyi repülőtérre vezető utat

Négyes karambol miatt lezárták a Ferihegyi repülőtérre vezető utat

Itt az első Volvo, amit már csak online fognak árulni

Itt az első Volvo, amit már csak online fognak árulni

Jövő héten jön az újabb uniós vakcina

Jövő héten jön az újabb uniós vakcina