szerző:
hvg.hu

Négy éven át tartó nyomozás után az Interpolnak végre sikerült letartóztatnia annak a bűnbandának a vezetőjét, amely a gyanús szerint a világ 40 országában több mint 100 bankból összesen mintegy 1,2 milliárd dollárt (kb. 301,8 milliárd forint) lopott el – egy vírus segítségével.

Az európai rendőrszervezet beszámolója szerint a kiberbűnözők még 2013-ban kezdtek el dolgozni, akkor az Anunak nevű vírussal fertőztek, amelyeket később a jóval összetettebb Carbonak és Cobalt nevű malware-ek követtek. A cél az volt, hogy a banki alkalmazottak számítógépeiről adatokat lopjanak el, majd azt felhasználva irányítani tudják a banki rendszert, valamint hozzáférjenek az ATM-eket kezelő szerverekhez.

Ezek után a bankautomaták segítségével képesek voltak készpénzt felvenni, valamint a megfertőzött rendszerből a saját bankszámlájukra utalni. Hasonló módszerrel a Raiffeisen 32 bankautomatáját fosztották ki egyszerre, egyetlen gombnyomással Romániában – arról a helyi lapok azt írták, ez volt az évszázad rablása.

A spanyol férfi által vezetett csapat tagjai ezekkel a technikákkal mintegy 10 millió eurót (kb. 3,1 milliárd forint) tudtak ellopni. A csapat ezután a kriptovaluták tárolására alkalmas digitális pénztárcák segítségével tisztára mosták a pénzt, majd abból luxusautókat és házakat vettek.

Az Europol a spanyolországi Alicantéban tartóztatta le a gyanusított bandavezért, a nyomzásban pedig az FBI mellett a román, a fehérorosz és a tajvani hatóságok, valamint kiberbiztonsági cégek is segítettek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Egy apró trükk, és máris elloptak 100 000 000 forintnyi virtuális pénzt

A hírek szerint DNS-átirányítással loptak el ismeretlen tettesek a napokban több százezernyi dollárnak megfelelő virtuális valutát. Noha a kriptopénzcserére szakosodott BlacWallet értesítette a felhasználókat a támadásról, a legtöbben csak akkor szembesültek azzal, miután beléptek az oldalra – és ezzel gyakorlatilag tálcán nyújtották át az ott tárolt pénzt.