szerző:
hvg.hu

A Freedom from Facebook nevű mozgalom négy különböző cégre daraboltatná fel a Facebookot. És nem elképzelhetetlen, hogy ez össze is jön nekik.

Az elmúlt években számtalanszor felmerült már, hogy aki regisztrált a Facebookra, annak nincsenek biztonságban az adatai. Erről hol hangosabban, hol kevésbé észrevehető módon lehetett hallani, a Cambridge Analytica kapcsán kirobbant botrány óta azonban egyértelműen felerősödtek és jól hallhatóvá váltak a kritikus hangok. Hétfőn pedig elérkezett a pillanat, ami a Facebook számára a vég kezdete is lehet.

A Gizmodo beszámolója szerint május 21-én több szervezet együttes összefogásával útnak indult a Freedom from Facebook (magyarul nagyjából: Szabadulás a Facebooktól) mozgalom. A beszédes nevű kezdeményezés képviselői egy petíciót is közzétettek, amely igen erős követeléseket tartalmaz.

A beszámoló szerint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságtól (Federal Trade Commission, FTC) azt várják, kényszerítse ki, hogy a Facebookot négy különböző cégre darabolják fel. Azt szeretnék, ha

  • az Instagram, a WhatsApp, a Facebook és a Messenger önállóan működnének,
  • a különböző közösségi oldalak képesek legyenek az együttműködésre, valamint
  • hozzanak létre olyan erős adatvédelmi irányelveket, amelyek valóban képesek megvédeni a felhasználókat.

A petíció mellett egy online kampányt is indított a Freedom from Facebook, amelyben a Facebook- és Instagram-felhasználókat célozzák meg többek között olyan mondatokkal, mint hogy "a Facebook még mindig megsérti a magánéletedet" vagy hogy "Zuckerbergnek túl nagy hatama van, vissza kell vennünk tőle". A hirdetéseket a Zuckerbergtől független platformokon is futtatják, mint például a Twitter.

©

A mozgalom képviselői szerint a Facebook naponta befolyásolja, hogy milyen híreket lássunk, a konkurencia felvásárlásával pedig monopol helyzetbe kerül és megöli az innovációt és a választás lehetőségét. Emellett folyamatosan monitorozza a felhasználók szokásait, legyen szó számítógépes vagy mobilos felhasználásról.

Könnyen lehet, hogy a mozgalom célt tud érni, az elmúlt hónapokban ugyanis a republikánusok és a demokraták is támadták a Facebookot a vállalat adatkezelése miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Négy városban egészségtelen a levegő

Négy városban egészségtelen a levegő

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”

Módosult a határidő: 2 pénztárnál ma lehet utoljára leadni lakástakarék-szerződést

Módosult a határidő: 2 pénztárnál ma lehet utoljára leadni lakástakarék-szerződést

Befenyítette az EU a Google-t, nem kis változások jönnek az Androidban

Befenyítette az EU a Google-t, nem kis változások jönnek az Androidban

Bajorország: a történelem vége?

Bajorország: a történelem vége?

Igazán drága pesti öltönyszabóhoz járhat Orbán Viktor

Igazán drága pesti öltönyszabóhoz járhat Orbán Viktor