szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Freedom from Facebook nevű mozgalom négy különböző cégre daraboltatná fel a Facebookot. És nem elképzelhetetlen, hogy ez össze is jön nekik.

Az elmúlt években számtalanszor felmerült már, hogy aki regisztrált a Facebookra, annak nincsenek biztonságban az adatai. Erről hol hangosabban, hol kevésbé észrevehető módon lehetett hallani, a Cambridge Analytica kapcsán kirobbant botrány óta azonban egyértelműen felerősödtek és jól hallhatóvá váltak a kritikus hangok. Hétfőn pedig elérkezett a pillanat, ami a Facebook számára a vég kezdete is lehet.

A Gizmodo beszámolója szerint május 21-én több szervezet együttes összefogásával útnak indult a Freedom from Facebook (magyarul nagyjából: Szabadulás a Facebooktól) mozgalom. A beszédes nevű kezdeményezés képviselői egy petíciót is közzétettek, amely igen erős követeléseket tartalmaz.

A beszámoló szerint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságtól (Federal Trade Commission, FTC) azt várják, kényszerítse ki, hogy a Facebookot négy különböző cégre darabolják fel. Azt szeretnék, ha

  • az Instagram, a WhatsApp, a Facebook és a Messenger önállóan működnének,
  • a különböző közösségi oldalak képesek legyenek az együttműködésre, valamint
  • hozzanak létre olyan erős adatvédelmi irányelveket, amelyek valóban képesek megvédeni a felhasználókat.

A petíció mellett egy online kampányt is indított a Freedom from Facebook, amelyben a Facebook- és Instagram-felhasználókat célozzák meg többek között olyan mondatokkal, mint hogy "a Facebook még mindig megsérti a magánéletedet" vagy hogy "Zuckerbergnek túl nagy hatama van, vissza kell vennünk tőle". A hirdetéseket a Zuckerbergtől független platformokon is futtatják, mint például a Twitter.

©

A mozgalom képviselői szerint a Facebook naponta befolyásolja, hogy milyen híreket lássunk, a konkurencia felvásárlásával pedig monopol helyzetbe kerül és megöli az innovációt és a választás lehetőségét. Emellett folyamatosan monitorozza a felhasználók szokásait, legyen szó számítógépes vagy mobilos felhasználásról.

Könnyen lehet, hogy a mozgalom célt tud érni, az elmúlt hónapokban ugyanis a republikánusok és a demokraták is támadták a Facebookot a vállalat adatkezelése miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megmutatta a Google, milyen sok adatot gyűjt a felhasználókról a Gmail

Megmutatta a Google, milyen sok adatot gyűjt a felhasználókról a Gmail

Nem lépre csalással operál majd a hálapénztilalmat ellenőrző osztály

Nem lépre csalással operál majd a hálapénztilalmat ellenőrző osztály

Tiger Woods súlyos autóbalesetet szenvedett

Tiger Woods súlyos autóbalesetet szenvedett