szerző:
hvg.hu

A versenyszerű videójátékozásnak ma még egy nagyságrenddel kevesebb követője van, mint a labdarúgásnak, de már van annyira népszerű, mint a kosárlabda vagy az amerikai foci. Pénzből és profitból sincs benne hiány.

Az e-sport még mindig sokak számára ismeretlen terület, pedig már a nyolcvanas években is rendeztek videójáték-versenyeket. A sportjellegű mérkőzésekre alkalmas számítógépes programok azonban csak az ezredforduló környékén jelentek meg, addig nemigen volt lehetőség arra, hogy a játékosok egymással is megmérkőzzenek, ne csak a számítógép vezérelte karakterekkel. Az internet sávszélessége még nem volt elegendő ahhoz, hogy tömegek gyakoroljanak nap mint nap, egymástól távol ülve, egymással megküzdve.

Az evolúció mára nemcsak az érdeklődők számában, hanem a nyeremények összegében is tetten érhető. 2010-ben hétezer dollár összdíjazású eseményeket szenteltek a LOL-nak, az egy évvel későbbi, Dreamhack nevű svéd versenyről viszont már százezer dollárt vihetett haza a legjobb LOL-csapat. A hasonló bajnokságok ma már ennél is jóval nagyobb nyereményekkel kecsegtetnek. A CS-fejlesztő Valve a Dota 2 című játékához szervezi a The International nevű nagy bajnokságot, melynek idén augusztus végén esedékes döntőjében már legalább 20 millió dollárért – több mint 5,5 milliárd forintért – szállnak ringbe a játékosok.

Hogy miből jön össze ennyi pénz, és mi  a helyzet Magyarországon, arról a HVG hetilap e heti számában olvashat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!