szerző:
hvg.hu

A NASA megfigyelése szerint az Opportunity 3000 km-es körzetében már nincs porvihar, így csak idő kérdése, hogy kitisztuljon felette az ég és újra használni tudja a napelemeit.

Kétség kívül állíthatjuk, hogy a NASA eddigi történetének egyik legnagyobb sikere az Opportunity nevű marsjáró küldetése. Az amerikai tudósok által útnak indított rover 2004. január 25-én landolt a Mars felszínén, és az eredeti tervek alapján 90 napig tartott volna a szolgálata – a számítások szerint ugyanis ennyi idő alatt lepte volna be annyira a marsi por a napelemeit, hogy ne tudja tölteni az egységeit. Csakhogy a bolygó légköri aktivitása újra és újra megtisztította a paneleket, így már több mint 14 éve járja a Mars felszínét. Most azonban komoly gondban van vele a NASA.

Az Opportunity még a májusban került bajba, a Mars felszínének jelentős részét ugyanis egy 2007 óta nem látott porvihar borította be. Emiatt elsötétült az ég a marsjáró felett, ami miatt a napelemeivel nem tudja feltölteni magát. Utoljára június 10-én érkezett üzenet az Opportunitytől, ami miatt félő, hogy örökre elveszik a kapcsolat a roverrel. Jó hír azonban, hogy a NASA megfigyelése szerint a marsjáró 3000 km-es körzetében nincs aktív vihartevékenység, így már csak azt kell megvárni, hogy a légkör átlátszatlanságot jellemző τ (tau) értéke 1,5 alá csökkenjen. Ha ez megtörténik, a marsjárónak 45 napja lesz rá, hogy ismét felvegye a kapcsolatot a földi irányítással.

©

A tau-szint a marsi légkörben található por- és egyéb részecskék mennyiségével függ össze. Az 1,5-es tau-érték alatt már kellően tiszta lenne az ég ahhoz, hogy a marsjáró napeleme elkezdjen áramot termelni, ezért a szaekmberek bíznak benne, hogy az említett 45 napos időablakon belül bejelentkezik majd az eszköz. Ellenkező esetben viszont le kell állítaniuk az aktív megfigyelését. Ez nem azt jelenti, hogy végleg lemondanánk az Opportunityről, csupán azt, hogy nem küldenek neki több üzenetet, inkább arra várnak majd néhány hónapig, hogy a marsjáró jelentkezzen be.

©

Persze az is lehet, hogy a marsi légkör hiába fújja majd le a port a napelemekről, mert az eszköz más rendszerei is kritikus károkat szenvedtek. Ha ez így van, akkor valószínűleg örökre elhallgat majd az Opportunity, és csak akkor hallunk majd felőle legközelebb, amikor az első ember landol a Marson.

Ha szeretne elsőként tudni az Opportunity sikeres bejelentkezéséről, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ennyit a "gyengébbik nemről": a férfiak semmivel sem szívósabbak a nőknél

Ennyit a "gyengébbik nemről": a férfiak semmivel sem szívósabbak a nőknél

Ismét nekifut a kormány az egyházügyi törvény módosításának

Ismét nekifut a kormány az egyházügyi törvény módosításának

Károly herceg kitüntette Hugh Laurie-t

Károly herceg kitüntette Hugh Laurie-t

Két strandpapucsot és 115 műanyag poharat találtak egy elpusztult bálna gyomrában

Két strandpapucsot és 115 műanyag poharat találtak egy elpusztult bálna gyomrában

Őrizetbe vették Milánóban a terrorizmust hirdető egyiptomit

Őrizetbe vették Milánóban a terrorizmust hirdető egyiptomit

Nemzeti Sport: Bűn fényűzésnek nevezni a stadionépítést

Nemzeti Sport: Bűn fényűzésnek nevezni a stadionépítést