szerző:
hvg.hu

Nem sokkal azután, hogy a Bloomberg megírta, több mint 30 amerikai óriáscéget hallgathattak le a kínaiak, egy újabb vállalatnál találtak "poloskát" a kiberbiztonsági szakemberek.

Az elmúlt héten pattant ki a hír, amiből a történelem valószínűleg legnagyobb ipari kémkedési botránya kerekedhet. A Bloomberg hatósági forrásokra hivatkozva írt arról, hogy a kínai kormány több mint 30 amerikai óriáscég, köztük az Apple szervereihez szerzett hozzáférést, hogy vállalati titkokat szimatoljon ki. Az Apple nem sokkal később megszólalt, jelezvén, a történetből egyetlen szó sem igaz – holott a Bloomberg a sztorit az Apple ügyeire rálátó források alapján írta meg. A dolog azonban nem állt meg ennyinél.

A Bloomberg újabb történetet hozott le, ezúttal azonban nem az Apple, hanem az egyik legnagyobb amerikai telekommunikációs cég áll a középpontjában. Yossi Appleboum, az amerikai Sepio Systems nevű kiberbiztonsági cég társvezetője arról számolt be a lapnak, hogy a telekommunikációs cégnél még augusztusban fedezték fel – és távolították el – azt az eszközt, amellyel a gyanú szerint a kínaiak igyekeztek bizalmas információkat megszerezni a vállalatról.

A beszámoló szerint mindezt egy manipulált ethernet-csatlakozó segítségével tehették meg. Az eszköz lehetőséget biztosított a hackereknek, hogy hozzáférjenek a céges hálózat számítógépeihez. A csatlakozót ugyanaz a kínai Supercmicro nevű vállalat készítette el, mint amelyik kapcsán felmerült, hogy rizsszemnyi chipet ültettek mintegy 30 amerikai óriáscég számára szállított alaplapokba. Hogy melyik telekommunikációs cégről van szó, azt Appleboum nem árulta el.

Hogy pontosan milyen adatokhoz juthattak így hozzá a hackerek, azt egyelőre nem lehet tudni, ahogy azt sem, milyen adatok futottak át a lehallgatott szerveren.

A Bloomberg azért is döntött úgy, hogy ezúttal felfedi a forrását, mert az ügy kirobbanásakor olyan határozottsággal állította az Apple és az Amazon is, hogy a "névtelen források" információi nem valósak, hogy az elkezdte aláásni a lap hírnevét. Ha azonban erről a történetről beigazolódik, hogy igaz, az igen nehéz helyzetbe sodorhatja majd mind az Apple-t, mind az Amazont.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videó: Így szabadították ki a Klinikáknál metró alá esett embert a tűzoltók

Videó: Így szabadították ki a Klinikáknál metró alá esett embert a tűzoltók

Konkurenciát csinált magának, rámehetett volna a cége, mégis világhírű lett

Konkurenciát csinált magának, rámehetett volna a cége, mégis világhírű lett

Tényleg vidékre költöztethetik a Természettudományi Múzeumot

Tényleg vidékre költöztethetik a Természettudományi Múzeumot

Megvan, mikor téríti vissza a korábbi különbözeteket előfizetőinek a Vodafone

Megvan, mikor téríti vissza a korábbi különbözeteket előfizetőinek a Vodafone

MTVA: megsérült az egyik biztonsági őr

MTVA: megsérült az egyik biztonsági őr

Személyautó és taxi ütközött az Andrássy úton, csak a járdán álltak meg – fotók

Személyautó és taxi ütközött az Andrássy úton, csak a járdán álltak meg – fotók