szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem sokkal azután, hogy a Bloomberg megírta, több mint 30 amerikai óriáscéget hallgathattak le a kínaiak, egy újabb vállalatnál találtak "poloskát" a kiberbiztonsági szakemberek.

Az elmúlt héten pattant ki a hír, amiből a történelem valószínűleg legnagyobb ipari kémkedési botránya kerekedhet. A Bloomberg hatósági forrásokra hivatkozva írt arról, hogy a kínai kormány több mint 30 amerikai óriáscég, köztük az Apple szervereihez szerzett hozzáférést, hogy vállalati titkokat szimatoljon ki. Az Apple nem sokkal később megszólalt, jelezvén, a történetből egyetlen szó sem igaz – holott a Bloomberg a sztorit az Apple ügyeire rálátó források alapján írta meg. A dolog azonban nem állt meg ennyinél.

A Bloomberg újabb történetet hozott le, ezúttal azonban nem az Apple, hanem az egyik legnagyobb amerikai telekommunikációs cég áll a középpontjában. Yossi Appleboum, az amerikai Sepio Systems nevű kiberbiztonsági cég társvezetője arról számolt be a lapnak, hogy a telekommunikációs cégnél még augusztusban fedezték fel – és távolították el – azt az eszközt, amellyel a gyanú szerint a kínaiak igyekeztek bizalmas információkat megszerezni a vállalatról.

A beszámoló szerint mindezt egy manipulált ethernet-csatlakozó segítségével tehették meg. Az eszköz lehetőséget biztosított a hackereknek, hogy hozzáférjenek a céges hálózat számítógépeihez. A csatlakozót ugyanaz a kínai Supercmicro nevű vállalat készítette el, mint amelyik kapcsán felmerült, hogy rizsszemnyi chipet ültettek mintegy 30 amerikai óriáscég számára szállított alaplapokba. Hogy melyik telekommunikációs cégről van szó, azt Appleboum nem árulta el.

Hogy pontosan milyen adatokhoz juthattak így hozzá a hackerek, azt egyelőre nem lehet tudni, ahogy azt sem, milyen adatok futottak át a lehallgatott szerveren.

A Bloomberg azért is döntött úgy, hogy ezúttal felfedi a forrását, mert az ügy kirobbanásakor olyan határozottsággal állította az Apple és az Amazon is, hogy a "névtelen források" információi nem valósak, hogy az elkezdte aláásni a lap hírnevét. Ha azonban erről a történetről beigazolódik, hogy igaz, az igen nehéz helyzetbe sodorhatja majd mind az Apple-t, mind az Amazont.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt az F1-es autókat leszámítva valaha készült leggyorsabb McLaren

Itt az F1-es autókat leszámítva valaha készült leggyorsabb McLaren

Kamu szűrővizsgálatokra nyergeltek át a nyugdíjasokat bepalizó cégek

Kamu szűrővizsgálatokra nyergeltek át a nyugdíjasokat bepalizó cégek

Hétfőtől elérhetők a zenészeket és NER-vállalkozókat egyaránt segítő raktárkoncertek

Hétfőtől elérhetők a zenészeket és NER-vállalkozókat egyaránt segítő raktárkoncertek