szerző:
hvg.hu

A japán matematikus Kokichi Sugihara gyakran áll elő olyan trükkökkel, ami az optikai csalódás miatt könnyen átveri a néző agyát. Ezúttal egy nyíllal "bolondít" meg mindenkit.

Kokichi Sugiharáról alapvetően két dolgot érdemes tudni: matematikus, aki a japán Meiji-i Egyetemen tanít, szabadidejében pedig őrületes illúziókat talál ki és valósít meg. A sikerének titka, hogy alapvetően nem grandiózus trükköket talál ki, hanem olyan felvételeket készít, amin az optikai csalódás miatt elsőre nem is fogja fel az ember, hogy mit lát pontosan.

A férfi Instagram-oldalát már több mint 1 millióan követik, egyik korábbi trükkjétől pedig szinte zavarba jön az ember agya. Sugihara egy apró nyilat tett le a kamera elé, amit bármilyen irányba el lehet fordítani. A nyíl jobbra mutat, így ha megfordítjuk, a másik irányba kell, hogy nézzen. Elvileg. Csakhogy nem egészen ez történik.

Az általa közzétett felvételen jól látni, hogy ha a nyilat 180 fokban elfordítjuk, mindig jobbra fog mutatni. A trükk még zavarba ejtőbb akkor, amikor megnézzük a tárgy tükörképét. A tükörben egy balra mutató nyilat találunk, és ha 180 fokkal elfordítjuk, ugyanúgy balra fog mutatni.

A titok nyitja természetesen a nyíl formájában van. A matematikus egy bonyolult 3D-s objektumot alkotott meg, aminek attól függően "változik" az alakja, hogy milyen szögben látjuk azt. Ezért fordulhat elő az is, hogy az alakzat tükörképe épp az ellenkezőjét mutatja annak, mint amit normál esetben látunk.

Hasonló trükköt már mutatott be Sugihara, dobogós helyet "ért el" a nagyon nehezen hihető optikai csalódások között.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

Bűzös lé folyik a kukásautókból a II. kerületben

Bűzös lé folyik a kukásautókból a II. kerületben

A gyilkos, aki az áldozatai szemébe néz

A gyilkos, aki az áldozatai szemébe néz

Szankciókat szeretne 67 szegedi professzor a Botkát támadó rektorhelyettes ellen

Szankciókat szeretne 67 szegedi professzor a Botkát támadó rektorhelyettes ellen

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt

Nyolcmillió forintos kártérítést szeretne Ahmed H.

Nyolcmillió forintos kártérítést szeretne Ahmed H.