szerző:
hvg.hu

Rekordösszegű, 1400 milliárd forintnak megfelelő bírságot szabott ki nyáron a Google-re az Európai Bizottság, mert vizsgálatuk szerint a keresőcég komoly előnyhöz jut azáltal, hogy az Androidot használó telefongyártóknak kötelezővé teszi egyes Google-alkalmazások telepítését. A vállalat eddig a pillanatig kapott haladékot, hogy módosítson gyakorlatán. A terv kész, de az azzal járó változásoknak nem mindenki örül majd.

Július közepén robbant a hír, miszerint a korábbi büntetésnél is sokkal komolyabb bírságra számíthat a Google, amiért az uniós végrehajtó szervként működő Európai Bizottság (EB) újfent elmeszelte a keresőcéget. A 2015 óta húzódó vizsgálatuk szerint a Google visszaél piaci erőfölényével azáltal, hogy kötelezővé tette az androidos telefongyártók számára a Google Search alkalmazás és a Chrome böngésző előzetes telepítését.

Az EB meglátása szerint a gond azonban nem csak ennyi: a Google azért teszi mindezt, hogy kaput nyisson az alkalmazások letöltéséhez használható Play áruházhoz, a kulcs pedig az unió által jogszerűtlennek vélt gyakorlat. Vagyis: amelyik gyártó nem rakja fel készülékére a Google keresőjét és böngészőjét, az nem kap jogot az androidos appok áruházának használatára sem. Márpedig egy androidos készülék lelke épp ez volna.

Fellebeztek

Az EB 90 napot adott a Google-nek, hogy megváltoztassa az Androidot, és ezzel együtt felhagyjanak a versenyjog – folyamatos – megsértésével. A vállalat azonban nem törődött bele a döntésbe, fellebeztek a gigabírság és vizsgálattal született határozat ellen az Európai Unió Bíróságán. Indoklásuk szerint az Android nem korlátozta a felhasználói szabadságot, hiszen, mint akkor a Google-vezérigazgató Sundar Pichai példálózott, a telefonokra más böngésző is felrakható a használatba vételt követően, ez mindig adott volt.

©

A fellebbezéssel gyaníthatóan hosszas jogi procedúra vette volna kezdetét, ám a vállalatnál az utolsó pillanatban – valószínűsíthetően a Google+-szal történt fiaskó miatt is – inkább úgy döntöttek: nem mennek bele egy akár évekig is elhúzódó csatározásba, helyette eleget tesznek az unió kérésének.

Mi lesz most?

Az első és legfontosabb: az uniós szerv eljárásával nem éri hátrány az Androidot használó telefontulajdonosokat, abban az értelemben legalábbis nem, hogy az oprendszer a továbbiakban is ugyanúgy megőrzi testreszabhatóságát. Az EB ehelyett azt szeretné, hogy a Google jól elkülönítse egymástól keresőjét és böngészőjét, és ne kvázi kivédhetetlen árukapcsolásként, kötelező csomagként adja azt az Androidhoz.

A változtatás a gyakorlatban azt jelenti: a jövőben olyan androidos telefonok is megjelennek majd az unió területén, melyeken sem a Google Search, sem a Chrome böngésző nem lesz megtalálható. Az appok természetesen utólag, a vásárlást követően is telepíthetők lesznek bármikor, bármelyik készülékre, ilyesfajta korlátozásról tehát nincs szó. Az unió célja nem a felhasználók büntetése, ellenkezőleg: így akarják elejét venni annak, hogy a Google a jövőben is folytathassa versenyjogot sértő gyakorlatát, miközben nagyobb szabadságot biztosítanak mind a gyártóknak, mind pedig a felhasználóknak.

Van más is

Az Európai Bizottságot értesítő tervében a Google egy másik módosításról is szót ejtett. A változtatás lényege, hogy az EGT (Európai Gazdasági Térség) területén minden gyártónak licencdíjat kell majd fizetnie a Google számára, ha úgy döntenek, a keresőcég bizonyos alkalmazásait, mint amilyen a Google Docs, a Gmail vagy a Térkép, előre fel akarják telepíteni készülékeikre. A döntés a keresőappra és a Chrome-ra nem vonatkozik, minden más Google-szolgáltatásra, a felsoroltakat is beleértve, viszont igen.

©

Hogy pontosan mekkora összegről van szó, egyelőre nem tisztázott. Az ugyanakkor igen, hogy a lépés az Android fejlesztési költségeinek fedezését szolgálja, ezt a bejelentésnek szentelt blogbejegyzésben is világossá tették. A rendszert most is ingyen biztosítja a gyártóknak a Google, ezen a gyakorlatán pedig várhatóan a jövőben sem változtat majd a keresőcég. Az appok licencdíjára vonatkozó módosítás október 29-én lép életbe az EU-ban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

Most Szicíliában vehet egy kávé áráért házat, de teljesítenie kell hozzá egy feltételt

Most Szicíliában vehet egy kávé áráért házat, de teljesítenie kell hozzá egy feltételt

Az új iPhone-okhoz is csinált akkumulátoros tokot az Apple, de nem adják olcsón őket

Az új iPhone-okhoz is csinált akkumulátoros tokot az Apple, de nem adják olcsón őket

Összedől Britannia, aki okozta, nyugodtan kocog

Összedől Britannia, aki okozta, nyugodtan kocog

Élőben közvetítik a nemzetállam csődjét, míg az Európai Unió köszöni, megvan

Élőben közvetítik a nemzetállam csődjét, míg az Európai Unió köszöni, megvan

Kiderült, a rendőr semmit sem tehet, ha egy képviselőt nem engednek be az MTVA-hoz

Kiderült, a rendőr semmit sem tehet, ha egy képviselőt nem engednek be az MTVA-hoz