szerző:
hvg.hu

Nemrégiben hamis fotók készítésére vette rá Google a mesterséges intelligenciát. A végeredmény még a kísérletben részt vevőket is meglepte.

Még 2014-ben fektetett milliókat (dollárban) a Google a DeepMind nevű cégbe, és az elmúlt évek alatt sok izgalmas projekt kapcsán hallhattuk ezt a nevet. A napokban egy Google-gyakornok és a DeepMind divízió két szakembere egy 2019-es konferenciára készülve adott ki egy olyan dokumentumot, amelyben mesterséges intelligencia által generált valósághű fotók készítésének mikéntjét részletezik.

A „fényképek” döbbenetes élethűek, és még a legélesebb szemű néző sem jön rá, hogy hamis képekről van szó. A Google munkatársai közül is többen megkérdezték, tényleg gép generálta képekről van-e szó, a DeepMind egyik kutatója szerint pedig ezek a legjobb GAN-minták, amelyek valaha is készültek.

©

A Google-nél használt GAN (generative adversarial network) két neurális hálózatból áll. Az egyik a beérkező adatokat (valós képeket egy-egy állatról) elemzi, a másik pedig a feldolgozott információk alapján készíti el a képet. A közreműködő algoritmus neve BigGAN, és több ezer képpel folytatott trenírozás után tudja elkészíteni a saját verzióit. Azért nem tévedhetetlen, időnként „mutánsokat” készít, például többszemű békát vagy tizenkét lábú pókot.

Hogy milyen gyakorlati haszna van a projektnek? Ezt ma még nehéz megmondani, mert azon túl, hogy pixelezett felvételeket lehet vele élessé tenni, egyelőre még csak hamis képek létrehozására használható. Az egyik, mesterséges intelligenciával foglalkozó kutató a művészetbe vonná be a BigGAN-t, szerinte az ilyesfajta algoritmusok megváltoztathatják az emberi művészetet, no nem a művészek helyettesítésével, hanem azzal, hogy új, hatékony eszközt adnak az ember kezébe.

©

Mindez ígéretesen hangzik, azonban nem lehet hallgatni az ilyen kísérletek környezeti hatásairól. A műveletekhez 512 TPU-t (Tensor Processing Unit, a Google által fejlesztett AI-gyorsító áramkör) használtak, és ezek kísérletekként 24-48 óráig dolgoztak. Ezzel viszont annyi villamos energiát emésztettek fel, mint egy átlagos amerikai háztartás fél év alatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ahol annyi a kísértés

Ahol annyi a kísértés

Zacher: Már nem kellek

Zacher: Már nem kellek

Megengedte a török parlament Erdogannak, hogy bármit megtegyen a gazdasággal

Megengedte a török parlament Erdogannak, hogy bármit megtegyen a gazdasággal

Tarlós lépett, jövő szerdán meneszthetik a BKK vezérigazgatóját

Tarlós lépett, jövő szerdán meneszthetik a BKK vezérigazgatóját

Mészáros Lőrinc horvát csapata leigazolta Kleinheislert

Mészáros Lőrinc horvát csapata leigazolta Kleinheislert

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon

Ausztráliában bezzeg olvad az aszfalt az utakon