szerző:
hvg.hu

A szeptemberi 11-i terrortámadások súlyosságához hasonlította Alex Stamos, a Facebook korábbi biztonsági főnöke a 2016-os amerikai elnökválasztáson történt orosz beavatkozást. Mark Zuckerberg egykori jobbkeze úgy látja, Amerikának fogalma sincs, mire képesek napjaink hackerei.

Augusztus elején derült ki, hogy a Facebook egyik legfontosabb embere, Alex Stamos is otthagyja a közösségi oldalt. A korábbi biztonsági főnök felmondását azért nyújtotta be, mert nem tudott mit kezdeni a Facebookot elárasztó politikai álhírekkel és kamu nyereményjátékokkal.

Amerika veszélyben

Az azóta a Stanford Egyetem kutatói adjunktusaként dolgozó Stamos nemrég újra megosztotta gondolatait a világgal: az NBC Newsnak adott interjújában aggasztó dolgokra hívta fel a figyelmet, köztük arra, hogy Amerika a kiberbiztonság terén továbbra sem eléggé felkészült, pedig a félidei választásokig összesen három hét van hátra.

Stamos szerint az Egyesült Államoknak sokkal agresszívabb fellépést kellene tanúsítani a hackerekkel szemben, akik trükkösebbek, mint valaha és bizonyára célba veszik majd a novemberi választásokat. Stamos szerint, ha nem akarják, hogy sor kerüljön a 2016-os orosz beavatkozáshoz hasonló eseményre, az illetékesek komolyabb fellépésére van szükség. Emellett minden olyan sérülékenységet ki kell zárni, amelyek akár csak minimális esélyt adnak a szavazás eredményének befolyásolására.

2016 = 9/11

A korábbi biztonsági főnök nem kertelt, az interjúban Pearl Harbor és a 9/11 súlyosságához hasonlította a két évvel korábbi elnökválasztásba történt beavatkozást. Stamos szerint a fenyegetéseket már az események bekövetkezése előtt látni kellett volna. Az egykori biztonsági főnök arra is figyelmeztetett, hogy máig nem eszközöltek komolyabb óvintézkedést sem a novemberi, sem más, választással kapcsolatos események előtt. Pedig a professzionális hacerek most is ott ülnek és céljuk most is ugyanaz: beavatkozni.

A biztonsági szakértő meglátása szerint a Facebook tanult az elmúlt idők hibáiból és jobban felkészült egy esetleges kibertámadás ellen. Ugyanakkor, tette hozzá, számításba kell venni azt is, hogy a hackerek új eszközökhöz is folyamodhatnak, a korábban alkalmazott trükkök sora pedig akár új elemekkel is bővülhet. A veszély tehát egyáltalán nem múlt el.

Ez nem ugyanaz a net

Az időközben Stanford Egyetemhez igazolt Alex Stamos szerint a technológiai vállalatok és a washingtoni kormány közötti szorosabb együttműködésre lenne szükség, hogy a kiberbiztonsággal kapcsolatos fenyegetésekre gyorsan tudjanak reagálni. Stamos szerint az internet mára megváltozott, nem olyan, mint amilyennek alapítói egykor megálmodták. Erre pedig reagálni kell, lépéseket kell tenni a biztonságunk érdekében. Stamos ugyanitt bejelentette: egy új kezdeményezés, a Stanford Internet Obszerver (Stanford Internet Observatory, SIO) létrehozására készül, mely a felsőoktatás, a világ technológiai vállalatainak, valamint az amerikai döntéshozók erejével igyekszik reagálni napjaink technológiai kihívásaira.

A világ ma egy sötét hely, és építs bármilyen szolgáltatást, biztos lehetsz benne, hogy előbb vagy utóbb rossz célokra is megpróbálják majd felhasználni – mondta Stamos.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Párbeszéd és a Momentum is kap állami támogatást

A Párbeszéd és a Momentum is kap állami támogatást

Eltűnt egy fiatal nő a VI. kerületben

Eltűnt egy fiatal nő a VI. kerületben

Szakszervezettel és angol nyelvű könyvekkel harcolna az Akadémia a kormány ellen

Szakszervezettel és angol nyelvű könyvekkel harcolna az Akadémia a kormány ellen

Nem sikerül átkalibrálni a navigációs rendszereket, mert nincs, aki megcsinálná

Nem sikerül átkalibrálni a navigációs rendszereket, mert nincs, aki megcsinálná

100 millió dollárral fizette le a világ leghíresebb drogbárója a mexikói elnököt

100 millió dollárral fizette le a világ leghíresebb drogbárója a mexikói elnököt

Ott volt a nyugdíj pénteken a számlán – csak nem szóltak a nyugdíjasoknak

Ott volt a nyugdíj pénteken a számlán – csak nem szóltak a nyugdíjasoknak