szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meg vannak számlálva a Google Fordító napjai, egy kis japán fejlesztésű eszköz ugyanis sokkal okosabbnak tűnik nála. A Pocketalk ráadásul olyan kicsi, hogy bárhová magunkkal vihetjük.

Bár a telefonunkra is letölthetünk különféle fordítóprogramokat, ezek az élőbeszéd fordítására nehezen használhatóak. Ráadásul igen gyakori probléma, hogy a kiírt szövegek nyelvtanilag pontatlanok.

Egy profi tolmácsgép, mint amilyen a Pocketalk is, viszont könnyen orvosolja az ilyen problémákat. A CES 2019 szakkiállításon bemutatott eszköz összesen 74 nyelven, köztük magyarul képes oda-vissza fordítani, szolid megjelenésű, ráadásul nem nagyobb egy szappannál, így a farmerzsebben is elfér.

A Sourcenext terméke elsősorban azzal tűnik ki a mezőnyből, hogy az élőbeszédet is gond nélkül fordítja: használójának csak bele kell mondani a fordítandó szöveget, a kis kütyü pedig néhány másodpercre rá már mondja is, amit a másiknak hallania kellene. Mivel kijelzővel is rendelkezik, a lefordított mondatokat szöveg formájában is képes visszaadni, ami akkor jöhet jól, ha beszélgetőpartner esetleg nem értette, amit kérdeztünk.

A Pocketalk számos online forrásból, köztük a Google és a Microsoft fejlesztéseit használva dolgozik, ezért állandó internetkapcsolatra van szüksége. Ehhez kétféle megoldást ajánlanak a fejelsztői. A 300 dollárért, vagyis kb. 82 ezer forintért kínált verzióhoz két évig működő, adatkapcsolattal rendelkező SIM-kártya jár, amit havidíjak nélkül lehet használni. Az olcsóbb, 250 dollárba kerülő (kb. 68 ezer forint) változatnál ilyen könnyítés ugyan nincs, viszont befogadja a tulajdonos (adatkerettel rendelkező) SIM-kártyáját.

A tom's guide ismertetője szerint a kütyü 8 órás használatot bír, de intenzív fordítgatás mellett is 5 óráig nyúzható. Az egyszerű kezelőfelület révén az idősebbnek sem okoz gondot a használata. A készülék a gyártó honlapjáról már rendelhető, egyelőre azonban csak az Egyesült Államokba vállalnak szállítást.

A CES 2019 szakkiállítás többi bejelentését itt találja. Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!