szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Indiában tavaly nyár óta kísérletezik a WhatsApp azzal, hogy korlátozza, hányszor küldhetnek tovább egy üzenetet a felhasználók. A jelek szerint bevált a dolog, ezért most az egész országban bevezetik az újítást.

Jelenleg a világ szinte minden pontján komoly problémát jelentenek az álhírek, Indiában azonban különösen súlyos a helyzet. Az országban több mint 1 milliárd aktív mobiltelefon-előfizetés van, így a legtöbben ezen keresztül ismerkednek az internetes kommunikációval. Talán nem meglepő, hogy ennek megvan a hátránya: futótűzként terjednek az álhírek.

A hivatalos adatok szerint 2018 nyaráig 17 embert lincseltek meg a felhergelt felhasználók a különböző szervkereskedőkről, emberrablókról szóló álhírek miatt. A piacból a legnagyobb szeletet a WhatsApp szakítja ki, több mint 200 millió felhasználójuk van, így az övék is a legnagyobb felelősség.

A Facebook tulajdonában lévő platformnál már régóta változást sürgettek a szakemberek, elsősorban azért, mert a legnagyobb gondot az ezen keresztül terjedő továbbított üzenetek jelentik. Zuckerbergék fél éve el is indítottak egy kísérletet, és a jelek szerint bevált a dolog.

©

A BBC beszámolója szerint 2018 nyarán vezették be azt a korlátozást, amely szerint egy felhasználó egy üzenetet legfeljebb csak 5 alkalommal küldhet tovább. Ez korábban 20 alkalom volt, ami jelentős mértékben képes visszafogni az álhírek terjedését.

Egy WhatsApp-csoportba legfeljebb 256 ember tartozhat, így ha valaki továbbít is egy álhírt, azzal legfeljebb 1280 felhasználót ér el, míg ez korábban 5120 embert jelentett.

A fejlesztők tapasztalata szerint a változtatás jelentős mértékben visszafogta az álhírek terjedését, ezért úgy döntöttek, az egész országra kiterjesztik az új felhasználói szabályzatot. Mindez azért is rendkívül fontos, mert áprilisban választásokat tartanak az országban.

Kiskapu a rendszeren, hogy semmi sem akadályozza meg abban a felhasználókat, hogy egy üzenetet ötször továbbítson saját magának. Ezeket aztán újabb 5 helyre lehet elküldeni, így terjesztve tovább a valótlanságokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vérhigítóval és vitaminnal kezelte magát a Semmelweis Egyetem koronavírusos rektora

Vérhigítóval és vitaminnal kezelte magát a Semmelweis Egyetem koronavírusos rektora

Kováts Adél vezetheti tovább a Radnóti Színházat

Kováts Adél vezetheti tovább a Radnóti Színházat

Két balatoni kempingből egyet sikerült eladni a Bahartnak

Két balatoni kempingből egyet sikerült eladni a Bahartnak