szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Andreas Gal a napokban nyújtott be panaszt az amerikai határvédelmi szerv ellen, mert órákon át fogva tartották, és megtagadták tőle, hogy ügyvédet hívjon.

Egészen furcsa történetre derült fény csütörtökön délután, amikor a magyar – azon belül is szegedi – származású Andreas Galt, a Mozilla egykori technológiai igazgatója, az Apple jelenlegi mérnöke panaszt nyújtott be az amerikai határvédelmi szerv, a Customs and Border Protection (CBP) ellen. A ZDNet információi szerint Galt még 2018 novemberében, a San Fraciscó-i repülőtéren fogva tartotta és kikérdezte a hatóság, megtagadták tőle, hogy felhívja az ügyvédjét, és arra akarták kényszeríteni, hogy oldja fel a telefonját.

Gal kálváriája – aki egyébként amerikai állampolgár – akkor kezdődött, amikot egy európai út után visszatért az Egyesült Államokba. Az átvizsgálás után a belépésnél a hatóság egyik emberének adták át, aki elvette az útlevelét, és egy második átvizsgálásra vitte őt.

©

Az ezt követő órákban három felfegyverzett, golyóálló mellényt viselő ügynök kérdezte ki őt, amely során az útját, valamint a Mozillánál töltött egykori éveiről és az Apple-nél folyó munkájáról kérdezték.

Gal szerint a kérdések leginkább a mozillás évekre fókuszáltak. A magyar származású szakember hangsúlyozta, soha nem történt még vele ilyesmi, és soha nem kérdezték még így ki a CBP emberei. Szerinte az egyetlen dolog, ami történt a kihallgatása előtt, az az volt, hogy nyíltan szót emelt Trump kormányzása és a bevándorlással összefüggő politikája ellen. Hogy ennek volt-e bármi köze a kihallgatásához, arra egyelőre nincs bizonyíték.

A helyzet akkor vált igazán érdekessé, amikor az ügynökök hozzáférést kértek a laptopjához és a telefonjához. Gal ezt megtagadta, de nem is tehetett volna mást: az eszközein még kiadatlan szoftverek és érzékeny információk voltak, az Apple-nél pedig aláírt egy nyilatkozatot, hogy ezeket soha senkinek nem adja ki. A jogvédők szerint a CBP emberei pontosan tudták, hogy ezek az eszközök (egy MacBook Pro és egy iPhone XS) az Apple tulajdonát képezik.

A számítógépen matrica jelezte, hogy az az Apple tulajdona, és az iPhone esetében is látszott, hogy nem Gal a tulajdonosa.

A magyar származású szakember mindenképpen beszélni akart az ügyvédjével, mielőtt a jelszavait kiadja a hatóságnak, ám ezt megtagadták tőle az ügynökök. Azzal fenyegették, hogy ha nem ad hozzáférést a készülékekhez, elkobozzák azokat tőle, őt pedig büntetőeljárás alá vonják.

A hatóság végül elengedte őt, és a készülékeket is visszaadták neki. Gal szerint a kihallgatása nem lehetett véletlen. Az NBC nemrég tett beszámolója szerint a CBP aktákat vezet az újságírókról, az aktivistákról és az ügyvédekről, illetve figyelik az amerikai állampolgárok közösségi oldalakon tett aktivitásait.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Szerdán dönt a kormány a járványügyi korlátozásokról

Müller Cecília: Szerdán dönt a kormány a járványügyi korlátozásokról

Doku360: Szívesen részt vettem volna a lincselésben, de nem tudtam volna ütni

Doku360: Szívesen részt vettem volna a lincselésben, de nem tudtam volna ütni

Az idősszervezet szerint az ingyenes maszk hasznosabb lenne, mint a vásárlási idősáv

Az idősszervezet szerint az ingyenes maszk hasznosabb lenne, mint a vásárlási idősáv