Pavló Péter
Pavló Péter
Tetszett a cikk?

Szeptemberig látogatható Szegeden az a tárlat, amelyen az elmúlt 25 év legfontosabb mobiljait láthatja a közönség. De vannak ott még ennél régebbi darabok is.

Manapság, amikor már szinte minden hónapra jut egy-egy okostelefon-bemutató, nagyon nehéz azt elképzelni, hogy egy mobiltelefonon keresztül bonyolított hívásból országos hír legyen. Pedig volt ilyen, igaz, nem mostanában: 1990. október 15-én Bod Péter Ákos egykori ipari és kereskedelmi miniszter volt az első, aki Magyarországon egy elindíthatott egy ilyen hívást, méghozzá egy Motorola MCR 4800XL készüléken – ami akkora volt, mint egy táska. Többek között ezt a mobilt is megnézheti most az, aki ellátogat a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában nyílt mobilos kiállításra. Megnéztük magunknak A történelmi telefont, de más érdekességet is találtunk a helyszínen.

Valószínűleg kevesen tudnak róla, de múlt hónapban egy szép kerek évfordulót ünnepelhetett a magyarországi mobilhálózat. 25 évvel ezelőtt, 1994 márciusában indult el hazánkban az első GSM mobilszolgáltatás, ennek apropóján pedig a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) egy olyan mobilkiállítást szervezett, amiben az elmúlt évtizedek meghatározó telefonjait láthatja a közönség.

A GSM – Generációk Saját Mobiljai című tárlaton látható készülékeket négy budapesti magángyűjtő (Csernák Márton, Domokos Zoltán, Novák László, Szepes György, Mobilmementók baráti kör), valamint egy szegedi mobilgyűjtő (Ördögh Zoltán, Retromobil) több ezer darabos gyűjteményéből válogatták ki a szervezők.

Így kerülhetett bele az a készülék is, amivel Bod Péter Ákos a fent említett történelmi mobilhívást elindíthatta. Talán ez a készülék mutatja a legjobban azt, honnan is indult el a kommunikáció forradalma.

©
©

De még így sem ez a legrégebbi készülék, amit a kiállításon látni. A "legidősebb" jelzőt egy Motorola személyhívó érdemelheti ki, amit 1977-ben készített a gyártó.

©

És ha már Motorola: a kiállításon feltűnt az első olyan készülék is, amit Magyarországon gyártottak. Természetesen egy különleges, egyedi kiadásról van szó: ez a mobil az, ami a magyar zászló színeit viseli az előlapján.

©

A kiállításról persze nem hiányozhatnak a Nokia készülékei sem. A hagyományos darabok mellett az egyik legkülönlegesebb az a 2110i Olimpifon, amit 1996-ban az atlantai olimpiára készített a gyártó, és amiből összesen 2000 darab van a világon.

©

Szép számmal vonult fel a kiállításon a hazai mobilpiac egykori másik, igen fontos szereplője, a Sony Ericsson, a készülékek között pedig több prototípust is találtunk. Ezeket a gyártó S123-as sorozatszámmal jelölte, de a Prototype feliratot is látni még az eszközökön.

Sony Ericsson Z770
©
Sony Ericsson Hazel
©
©
©

És ha már Sony Ericsson: ki ne emlékezne a gyártó egyik legkülönlegesebb darabjára, a K500-asra, ami egykor minden játékos álma volt.

©

A tárlatot szeptemberig láthatják az érdekődők Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agorában.

©
©
©
©
©
©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!