szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több magyar iPhone-ját is kísértetiesen hasonló módszerrel szerezték meg tolvajok az elmúlt időszakban Budapesten. A trükk egy hitelesnek tűnő SMS-sel indul.

Egy facebookos bejegyzés alapján vadonatúj trükkhöz folyamodnak a telefontolvajok, hogy végleg elvágják a külvilágtól az ellopott iPhone-t, s ezzel csaknem lehetetlenné tegyék a készülék felkutatását.

A trükkről az egyik érintett számolt be, akit szintén megkárosítottak. Pontosan leírta az esetet. Tőle június 12-én lopták el a telefonját a budapesti Deák Ferenc térnél, majd egy nappal később SMS-üzenetet kapott az alábbi szöveggel: "Az Ön iPhone 8 Plus 256GB készüléke ideiglenesen csatlakoztatva egy másik iCloud fiókhoz." (Az SMS-t az úgynevezett Elveszett módhoz megadott, másodlagos telefonszámra kapta, így tudta elolvasni.)

Az üzenetben egy link is szerepelt, amely látszólag az Apple iCloud szolgáltatásába vezette az illetőt, az oldalnak azonban semmi köze a céghez, egyetlen céllal hozták létre: a valódi fiókhoz tartozó jelszó ellopására. "Sajnos a linkre kattintva beléptem, és megadtam az iCloud jelszavamat, majd kaptam egy Find my iPhone képet a telefon pontos helyéről. Ezután pár másodperc alatt törölték is a telefonomat" – írta az illető.

A térkép, ami ''jelzi'' a telefon helyzetét.
©

A Find my iPhone szolgáltatás révén elviekben feltérképezhető a telefon helyzete, így pedig az is, hol érdemes keresni. Ha azonban a készüléket elvágják a külvilágtól (vagyis törlik), a felkutatása gyakorlatilag lehetetlenné válik. A megkárosított személy az Apple ügyfélszolgálatával is egyeztetett az ügyben, ahol egy pillanat alatt fény derült a turpisságra: a cég soha nem kéri be az iCloud-fiókhoz tartozó jelszót.

Az eset másik érdekessége, hogy az ismeretlenek által küldött térkép szintén nem volt valós, csupán elterelésként használták. "A telefon természetesen soha nem volt a megadott helyszínen" – írta a pórul járt tulajdonos, hozzátéve, folyamatosan kapcsolatban áll a rendőrséggel, az általa írt bejegyzés óta pedig 10 másik ember is jelentkezett nála, aki ugyanezt az SMS-t és Find my iPhone-os képet/bejelentkezést kapta a telefon "hollétéről".

Ami tehát kamu.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!