szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már több délkelet-ázsiai országban észlelték azt a maláriakórokozót, amely ellenáll a leggyakoribb gyógyszereknek. Ha eljut Afrikába, katasztrófát is okozhat, a kontinensen van a legtöbb maláriás megbetegedés.

Megjelentek és vészesen gyorsan terjednek Délkelet-Ázsiában az elsőleges ellenszerekre rezisztens, maláriakórokozók. Kambodzsa után Laoszban, Thaiföldön és Vietnamban is detektálták őket, a betegek fele nem gyógyult meg az ilyenkor elsődlegesen választott gyógyszerektől, írja a BBC. A kutatók szerint ez a felfedezés szörnyű perspektívát nyit meg a betegség terjedése előtt, egész Afrikát lerohanhatja a gógyszereknek ellenálló ragály. Más szakértők szerint viszont nem lesznek olyan súlyosak a következmények. Volt olyan vidék, ahol a kórokozók 80 százaléka ellenállt a gyógyszereknek.

A maláriát két gyógyszer együttesével gyógyítják 2008 óta, 2013-tól viszont megjelentek olyan kórokozók, amelyek mindkét gyógyszerre rezisztensek voltak.

Mindazonáltal a malária ettől még gyógyítható, vannak másféle gyógymódok, és a leginkább használt két gyógyszert is fel kell váltani valami mással, mondják a szakértők.

Ha az ellenálló kórokozók elérik Afrikát, az új helyzetet teremt, mert a 10 maláriás megbetegedésből 9 itt található, milliók haláláért felelős. Mindazonáltal Délkelet-Ázsiában a 2008-as 262 ezer megbetegedés 2018-ra 36 900-ra zuhant, tehát az esetek száma jelentősen csökkent.

A betegség hidegrázással, magas lázzal majd erős izzadással jár, rendes ellátás hiányában a tüdő leállásához vezethet. Évente még most is 435 ezer ember hal meg maláriában, többségük öt évnél fiatalabb gyerek.

A globális felmelegedés miatt a maláriát terjesztő egzotikus szúnyogfajok már egy ideje Magyarországon is jelen vannak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A TikTok betiltja a koplalást, fogyást segítő appok hirdetéseit

A TikTok betiltja a koplalást, fogyást segítő appok hirdetéseit

Lakatos Mónika a világzene legnagyobb kitüntetését kapja

Lakatos Mónika a világzene legnagyobb kitüntetését kapja

A TEK ébresztette a pilisi férfit, aki fegyverrel fenyegette a szomszédait

A TEK ébresztette a pilisi férfit, aki fegyverrel fenyegette a szomszédait