szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem tagadja tovább a Facebook, hogy okosszemüvegen dolgozik, amely számos információt lesz képes megjeleníteni. Hogy az eszközök hatékonyabbak legyenek, a felhasználó körüli világot is újra létre kell hozni.

A Facebook Oculus Connect konferenciájának első napja rendkívül izgalmas volt, hiszen itt mutatta meg Mark Zuckerberg a Horizon nevű új fejlesztést, ahol mindenkinek adott lesz egy második élet lehetősége. A rendezvény természetesen nem csak e körül forog, igen forró téma a cég okosszemüvege, amelyhez speciális adatbázis is készül, hogy az eszközök hatékonyabban működjenek.

A Facebook ezt a LiveMaps projekt keretében szeretné megvalósítani, melynek célja, hogy egy továbbfejlesztett, interaktív(abb) terekkel rendelkező világot hozzanak létre. A közösségi óriás mindezt a valóságra (vagyis a rendes világra) épülő rétegként képzeli el, ahol ugyanúgy működik minden, csak jobban és kényelmesebben.

©

A Facebook a 2,4 milliárd felhasználója által generált adathalmazt, továbbá különféle térképtechnológiákat vesz igénybe a LiveMaps felépítéséhez. Végső soron – illetve a Facebook elmélete szerint – olyan új terek alakulnak majd ki, ahol minden összeköttetésben áll a felhasználó eszközével, így a vállalat AR-szemüvegével is.

A projektet a Facebookon belül működő Reality Labs gondozza, amely egyfajta infrakstruktúraként hivatkozik a LiveMapsre. Ők úgy fogalmaznak: ez egy nélkülözhetetlen elem a holnap kapcsolataihoz. A Facebook által épülő második világba nem csupán becsatlakozhatna az ember, a térben megjelenő információknak hála egy lényegesen modernebb életet élhetne. Az elképzelés bonyolultsága miatt a Facebook egy magyarázós videót is kiadott, íme:

Mivel a fejlesztése rendkívül időigényes is, a LiveMaps működéséig még biztosan évek vannak hátra. Ha nem évtizedek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!