szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az InSight űrszonda szeizmométere több mint 100 eseményt észlelt, melyek közül 21-ről gondolják, hogy marsrengés lehet.

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a NASA tudósai történelmi felfedezést tettek az év elején. Az InSight amerikai űrszonda francia szeizmométere (SEIS) április 6-án gyenge, de világosan észlelhető rengést érzékelt a Marson. A kutatók ezt nem sokkal később már hanggá is tudták konvertálni, azóta azonban több rengést is sikerült rögzíteni.

A NASA kedden mutatta be azokat a hangfelvételeket, amelyeket Insight nevű űrszondája rögzített a vörös bolygón észlelt marsrengések morajáról és más ismeretlen zajokról. Az InSight szeizmométerei több mint 100 eseményt észleltek, de csak 21-ről vélik, hogy erős marsrengés lehetett, a többiről más is feltételezhető. A francia szeizmométer olyan érzékeny, hogy a marsi szelet is meghallja és a marsjáró műszereinek mechanikai zajait is észleli. (A Marson fújó szelet ide kattintva meg tudja hallgatni.)

A szeizmométert december 19-én helyezte el a vörös bolygó felszínén az amerikai robotgeológus űrszonda, amely később egy kúpalakú védőpajzsot is elhelyezett a műszerre, hogy óvják a széltől és a nagy hőmérsékletingadozástól.

Az új felvételeken a hangokat felerősítették, hogy emberi fül számár is hallhatóak legyenek.

"Izgalmas volt hallani a marsjáró első vibrációit, főként az elején. El lehet képzelni, valójában mi történik a Marson, miközben az InSight ott ül a végtelen tájon" - mondta Constantinos Charalambous, az Imperial College London kutatója.

Az InSght német gyártású fúróeszköze azonban hónapok óta inaktív. A kutatók próbálják megoldani a problémát, hogy elvégezhessék kísérleteiket a bolygó belső hőjének méréséhez. Az úgynevezett robotvakond, a HP3 (Heat Flow and Physical Properties Probe) február végén kezdett fúrni a Mars talajában. 30 centiméter mélyre fúrt, onnan azonban nem jut tovább.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Tech

Megkezdte a fúrást a Marson az Insight robotvakondja

Megkezdte a mélybe hatolást a Marson az Insight HP3 nevű műszere. Első, négy órán át tartó behatolása során a robotvakond 4000 kalapácsütést ejtett és 18-50 centiméter mélyre jutott a vörös bolygó talajában, ahol vélhetően egy kőbe ütközött – közölte a Német Űrkutató Központ (DLR).

Elköltözik Erzsébetvárosból a 100 Tagú Cigányzenekar

Elköltözik Erzsébetvárosból a 100 Tagú Cigányzenekar

Kovács Zoltán bohócos mémmel reagált rá, hogy magyar műsorok is lesznek a német köztévén

Kovács Zoltán bohócos mémmel reagált rá, hogy magyar műsorok is lesznek a német köztévén

Mesterséges intelligenciával segíti a sertéstenyésztést a Huawei

Mesterséges intelligenciával segíti a sertéstenyésztést a Huawei