szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A történelem során először hallhatja az emberiség, hogyan fúj a szél egy idegen bolygón. Az InSight véletlenül rögzítette a hangot.

November 27-e egész biztosan piros betűs ünnepként vonul majd be a NASA történelmébe, ekkor ért ugyanis földet – bocsánat Marsot – sikerrel az InSight nevű Mars-szonda. A dolog azért is különleges, mert a szerkezet képes lesz 5 méteres mélységig lefúrni a talajba, hogy onnan mintát véve árulja el a tudósoknak, mi is történt a bolygóval.

Miközben a munka hamarosan kezdetét veszi, az InSight már több fotót is elküldött a Földre, így láthatjuk, milyen a táj a szerkezet körül. Képeket azonban már a korábbi Mars-járók is küldtek (és küldenek is még mindig) haza, így ebben túl sok "újdonság" nem volt. Az InSightra azonban nemcsak kamerát szereltek, így a történelemben most először hallgathatjuk meg, milyen is az, amikor a Marson fúj a szél.

Bruce Banerdt, az InSight vezető kutatója szerint a hang rögzítése egy véletlen műve volt. A küldetésben az a feladat, hogy mérje a marsi mozgást, ami azonban a hanghullám által keltett mozgást is magában foglalja.

A hangot egy légnyomás-érzékelő, valamint egy szeizmométer együttesen rögzítette. Előbbi közvetlenül a levegő vibrálását észlelte, utóbbi pedig az InSight napelemei között átfújó marsi szelet. A számítások szerint a szél 16-24 km/h közti sebességgel fújhatott.

A NASA szakemberei fülhallgató használatát javasolják a marsi szél meghallgatásához.

A Mars hangját csak most van lehetőségünk rögzíteni, mert ha a szeizmográf lekerül a talajra, egy kupolával borítja majd le az InSight, hogy megvédje a széltől.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veszélyben az osztrák oltási terv

Veszélyben az osztrák oltási terv

Bezárva Magyarországra – Bereményi Géza 75

Bezárva Magyarországra – Bereményi Géza 75

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén

Ma aláírják a megállapodást a 2021-es minimálbérről, kétszer emelkedhet idén