szerző:
hvg.hu

A történelem során először hallhatja az emberiség, hogyan fúj a szél egy idegen bolygón. Az InSight véletlenül rögzítette a hangot.

November 27-e egész biztosan piros betűs ünnepként vonul majd be a NASA történelmébe, ekkor ért ugyanis földet – bocsánat Marsot – sikerrel az InSight nevű Mars-szonda. A dolog azért is különleges, mert a szerkezet képes lesz 5 méteres mélységig lefúrni a talajba, hogy onnan mintát véve árulja el a tudósoknak, mi is történt a bolygóval.

Miközben a munka hamarosan kezdetét veszi, az InSight már több fotót is elküldött a Földre, így láthatjuk, milyen a táj a szerkezet körül. Képeket azonban már a korábbi Mars-járók is küldtek (és küldenek is még mindig) haza, így ebben túl sok "újdonság" nem volt. Az InSightra azonban nemcsak kamerát szereltek, így a történelemben most először hallgathatjuk meg, milyen is az, amikor a Marson fúj a szél.

Bruce Banerdt, az InSight vezető kutatója szerint a hang rögzítése egy véletlen műve volt. A küldetésben az a feladat, hogy mérje a marsi mozgást, ami azonban a hanghullám által keltett mozgást is magában foglalja.

A hangot egy légnyomás-érzékelő, valamint egy szeizmométer együttesen rögzítette. Előbbi közvetlenül a levegő vibrálását észlelte, utóbbi pedig az InSight napelemei között átfújó marsi szelet. A számítások szerint a szél 16-24 km/h közti sebességgel fújhatott.

A NASA szakemberei fülhallgató használatát javasolják a marsi szél meghallgatásához.

A Mars hangját csak most van lehetőségünk rögzíteni, mert ha a szeizmográf lekerül a talajra, egy kupolával borítja majd le az InSight, hogy megvédje a széltől.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

A tüntetők lezárták a Lánchidat

A tüntetők lezárták a Lánchidat

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Ápolási díj: pontozással döntik el, ki mennyi pénzt kaphat

Ápolási díj: pontozással döntik el, ki mennyi pénzt kaphat

Egy cikkben próbálja cáfolni az MNB a G7 elemzését a magyar fizetések helyzetéről

Egy cikkben próbálja cáfolni az MNB a G7 elemzését a magyar fizetések helyzetéről