szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fellebbezést nyújtott be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) határozatával szemben a Magyar Telekom. A vállalat álláspontja szerint az ügyben nem történt jogsértés, sőt akkor lettek volna büntethetők, ha eleget tesznek a nem teljesen egyező adatokkal számhordozást kérő ügyfél kérésének.

Az NMHH szerint kétszer is megalapozatlanul utasította el egy előfizetője számhordozási kérelmét a Magyar Telekom. Mint megírtuk, az igénylő lakcíme nem egészen egyezett a hivatalos nyilvántartással, egyikben Krúdy utcaként, másikban Krúdy Gyula utca néven szerepelt. Emiatt a hatóság a vállalatot tízmilliós, vezető tisztségviselőjét pedig egymillió forintos bírság megfizetésére kötelezte.

A Telekom vállalati kommunikációs igazgatósága által kedd délután kiadott állásfoglalása szerint a számhordozási igény elutasítása jogszerű volt, mindkét elutasításra azért került sor, mert az átvevő szolgáltató, a Vodafone a számhordozási igényt a rendszerében nyilvántartott olyan lakcímadattal küldte át, amely eltért a hivatalostól. A Telekom tájékoztatása szerint a saját adatbázisában és a mobilszolgáltatóknál kötelezően alkalmazandó – hivatalosnak tekinthető – országos személyiadat- és lakcímnyilvántartásban az egyik formula szerepelt, a Vodafone viszont a másik formában adta meg a hozzájuk átmenni kívánó ügyfél adatait.

A sikeres számhordozásnak jogszabályi – a számhordozási rendeletben rögzített – kritériuma az előfizető sikeres azonosítása, és az azonosítás „sikeres” státusza a számhordozási folyamatban csak az ügyféladatok teljes egyezősége esetén lehetséges – közölte a Telekom. A vállalat álláspontja szerint tehát

hiába tűnik ránézésre kb. ugyanolyannak lakcím, ha az nem betűre pontosan egyezik a hivatalossal, úgy semmilyen vonatkozó kérelmet nem tudnak teljesíteni.

A szolgáltató úgy látja, jogkövető módon járt el, miközben az ügyfél panaszaira mindig a törvény által megszabott időn belül reagált. Mivel jogsértés nem történt, írja közleményében a Telekom, ezért nem fizettek kötbért, de az előfizető részére az őt ért kellemetlenségek kompenzálásaként azzal azonos mértékű (10 ezer forintos) jóváírást biztosított.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver

450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver

Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek

Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek

Indul az új karácsonyi dalok rohama

Indul az új karácsonyi dalok rohama