szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meghatározó dátumként véste be magát december 3. a Sony naptárába. Ezen a napon jelent meg a japán óriás egyik legsikeresebb terméke, a PlayStation játékkonzol, amely kalandos életutat járt be.

Nincs olyan játékos, aki ne hallott volna a Sony játékgépéről, a PlayStationről, amely éppen 25 éve került piacra: a legendás konzol első változata 1994. december 3-án jelent meg a boltok polcain. A konzol meghatározó a japán gyártó életében, hiszen annak hála kóstolhatott bele valami újba: a játékvilágba.

Az eredeti PlayStationből egyetlen nap alatt 100 ezer példányt értékesítettek Japánban, majd a világszerte zajló kampány révén több mint 100 milliót adott el belőle a Sony életpályája során.

A gép eredetileg a Nintendo-Sony együttműködésből született volna, a terméket pedig Play Stationnek nevezték – így, különírva. A Nintendo akkoriban a videojátékos világ éllovasának számított. Hogy új konzoljuk valóban ütős legyen, CD-meghajtóval akarták felszerelni az eszközt. (A készüléket SNES-CD-nek is nevezték.)

[25 év után elárulta a Sony, mit jelent a PlayStation egyik gombja]

A készüléket az 1991-es CES elektronikai szakkiállításon még így is mutatták be, ám egy nappal később a Nintendo jelezte: szakít a Sonyval, és a holland Philipsszel dolgoznak tovább, amit a másik játékos cég azzal indokolt, hogy nem találta megfelelőnek a szerződés a bevételek megoszlásával foglalkozó pontját.

A döntés értelmében a Play Station mint márkanévnek befellegzett, de a Sony nem hagyta annyiban: egy rövid jogi procedúra végén PlayStationre változtatták az első elnevezést, ügyesen gondoskodva arról, hogy a Nintendo véletlenül se tudjon lecsapni rá.

A következő akadályt a játékok elkészítése jelentette, a Sony ugyanis nem rendelkezett sem tapasztalattal, sem kapcsolatokkal, hogy a konzolt tartalommal lehessen megtölteni. A megoldást a nagy fejlesztőcégekkel kötött partneri együttműködések, valamint a Psygnosis nevű stúdió felvásárlása jelentették.

A Forbes visszaemlékezéséből azt is tudni, hogy a Sony gyakorlatilag mindent bevetett, hogy hírnevet szerezzen termékének. Még Michael Jackson popénekes is játszott vele az 1995-ös E3 játékszakmai konferencián, aminek hála felhasználók százait kezdte érdekelni a szürke, fedeles masina.

A Sony a Segának is bevitt egy kegyelemdöfést a PlayStationnel. A Sega az 1995-ös E3-ra magával vitte Saturn nevű készülékét, amelyet 399 dollárt kínáltak. A rivális Sony rögtön utánuk lépett színpadra, ugyancsak egy dolog miatt, hogy közöljék a PS árát. A fejlesztői csapat akkori vezetője, Steve Race nem beszélt sokat, a lényegre szorítkozott: a PlayStation 299 dollárba fog kerülni. Ezután levonult a színpadról. A többi pedig, ahogy mondani szokás,

már történelem.

A Playstation időközben világrekorder is lett, miután a konzolcsalád eszközei (minden eddig megjelent gépet beleszámítva) több mint 450 millió példányban találtak gazdára. A Guinness-rekordot Tokióban ünnepelte a cég, ahol a PlayStation kitalálója, Ken Kutaragi is jelen volt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gécs Dániel Tech

Feltámasztották a PlayStation egyik klasszikusát, ismét játszható a MediEvil

Több, az ezredforduló előtt megjelent játékát is előkapta már a Sony, a sorból pedig az 1998-as sikercím, a MediEvil sem maradhatott ki. A fekete humorú, kissé ügyetlen lovag kalandját bemutató videojáték most 4K-ban és újratervezett grafikával tért vissza. Ráadásul úgy, hogy közben minden hibát benne hagytak.

Orbán nem várta meg, hogy a vírus lenullázza a gazdaságot, inkább ő maga vágta földhöz

Orbán nem várta meg, hogy a vírus lenullázza a gazdaságot, inkább ő maga vágta földhöz

Az OTP-től igazolt elnöke lehet az MKB Banknak

Az OTP-től igazolt elnöke lehet az MKB Banknak

Az élete árán is megcsinálta a műtétet egy szaúdi orvos

Az élete árán is megcsinálta a műtétet egy szaúdi orvos