szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar lakosság igen nagy része szerint be kellene tiltani az eldobható szatyrokat, nem kevesen pedig a környezetszennyező autókat is kivezettetnék a magyar utakról. Érdekes kutatásról jött hír.

A Greenpeace Magyarország új felmérése szerint a magyarok nagy többsége támogatja a klímavédelmi intézkedéseket, és az energiahatékonyság terén is fordulatot vár a kormánytól. A közvélemény-kutatást a Závecz Research végezte, és az eredmények azt mutatják, hogy a lakosság túlnyomó része újra napirendre venné a szélerőművek engedélyeztetését, valamint a szennyező energiák és járművek kivezetését.

©

A pontos adatok alapján a megkérdezettek 88 százaléka válaszolta azt, hogy a kormánynak újra lehetővé kellene tennie a szélturbinák építését. A Mátrai Erőmű közeljövőben történő bezárását is támogatják a magyarok, a megkérdezettek háromnegyede szerint 2025 végétől, vagyis az üzemidő lejárta után nem kellene tovább működnie a létesítménynek.

Az épületek energiahatékonyságára fordított kormányzati források növelését tekintve is egységes véleményen vannak a magyarok. A megkérdezettek 89 százaléka mondta azt, hogy a kormánynak nagyobb figyelmet kellene fordítania arra, hogy az épületek energiatakarékosak legyenek.

Széles körű egyetértés uralkodik az élővilágot nem károsító módon termesztett élelmiszerek áfájának csökkentésében is. A megkérdezettek 89 százaléka támogatja azt az elképzelést, hogy a természettel összhangban működő ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek forgalmi adóját csökkentsék le 5 százalékra. "Az áfacsökkentéssel feltehetőleg nőne az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek fogyasztása, mely kedvezően hatna a lakosság egészségi állapotára, számos faj, többek között a beporzók további védelmet kapnának, és csökkenne a nagyüzemi vegyszeres termesztésből származó szén-dioxid-kibocsátásunk" – írta a közleményében a Greenpeace Magyarország.

©

Nagy többség támogatja az egyszer használatos szatyrok betiltását is: a javaslattal a megkérdezettek 83 százaléka ért egyet. A magyarok fellépnének a a szennyező anyagokat kibocsátó, ezáltal az éghajlatot és az egészségünket is károsító járművekkel szemben is. A megkérdezettek 82 százaléka kiszorítaná a régi autókat a közutakról, és megakadályozná, hogy ilyenek járjanak az utakon.

A klímavédelmi harc élére állva a mindenkori kormány tud a legtöbbet és a leggyorsabban tenni a biztonságos jövőnk érdekében. A legfrissebb felmérésünk azt mutatja: a magyarok túlnyomó többsége az eddigieknél nagyobb léptékű változtatásokat, bátrabb lépéseket vár a kormánytól. Nincs késlekedésre való időnk, minden tétlen nappal egyre drágább és egyre nehezebb lesz megfékezni a klíma- és ökológiai válságot – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!