szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kepler űrteleszkóp adatait elemezve eddig ismeretlen égitestekre bukkant egy Michelle Kunimoto nevű fiatal kutató. Az egyik különösen érdekes.

Tizenhét olyan exobolygót (vagyis a Naprendszeren kívüli bolygót) fedezett fel a kanadai Michelle Kunimoto egyetemista, melyek létezéséről korábban senki nem tudott – írta a CNN. Kunimoto 2016-ban is talált négy, korábban nem ismert planétát, és ezeket is a Kepler űrteleszkópból kinyert adatok segítségével azonosította. (A most megtalált bolygók szintén így kerültek a fiatal kutató látóterébe.)

Kunimoto a kanadai University of British Columbia hallgatója, csillagászatot tanul.

A felfedezett exobolygók mindegyike nagyon érdekes a kutató szerint, egy azonban kiemelkedik ezek közül: a KIC-7340288 b névre keresztelt planéta másfélszer nagyobb, mint a Föld, emellett az úgynevezett lakható zónában helyezkedik el. Ez azt jelenti, hogy nincs túl messze a központi csillagtól, a felületén így folyékony halmazállapotú víz lehet.

A bolygó ezer fényévre van tőlünk, egy naptári év pedig 142,5 nap alatt telik el rajta.

A Kunimoto által azonosított exobolygók mére a Földhöz viszonyítva
©

A Kepler-űrprogram 2018-ban záródott le. A Discovery-program keretében épített űrtávcső a NASA egyik legsikeresebb projektje. Amíg működött, 2899 exobolygót fedezett fel, emellett mintegy félmillió csillag megfigyelését végezte el. A Kepler sikerét jól mutatja, hogy a program indítása előtt a kutatók körülbelül 400 exobolygót ismertek, míg 2018 végére már közel 4000-et.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Határozatban állt ki a színművészetis hallgatók mellett a szombathelyi önkormányzat

Határozatban állt ki a színművészetis hallgatók mellett a szombathelyi önkormányzat

Lezárták a Szent Margit Kórház sebészetét a koronavírus-fertőzések miatt

Lezárták a Szent Margit Kórház sebészetét a koronavírus-fertőzések miatt

Kijárási tilalmat vezettek be Philadelphiában az elharapózó erőszak miatt

Kijárási tilalmat vezettek be Philadelphiában az elharapózó erőszak miatt