szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két kutatás is folyik a kérdés tisztázására, addig azt kéri az Egészségügyi Világszervezet, hogy csak az eredeti céljára, vagyis a tuberkulózis megelőzésére használják a vakcinát.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Nincs arra bizonyíték, hogy a BCG-oltás, amit a tuberkulózis megelőzésére adnak, megóvná az embereket a koronavírusos betegséggel szemben – írta közleményében az Egészségügyi Világszervezet.

A WHO arról számolt be, hogy két kutatás is folyamatban van a kérdés tisztázására, és amíg nincs bizonyítva, hogy hatásos lenne a COVID-19 ellen, addig nem javasolják a vakcinának ezt a felhasználását. A WHO továbbra is azt kéri, hogy az oltást az újszülöttek kapják meg azokban az országokban, ahol magas a tuberkulózisfertőzések száma.

Amerikai kutatók álltak elő azzal az elmélettel, amely szerint a gyerekkorban kapott BCG-oltás lehet a kulcsa a kevesebb fertőzöttnek, illetve az alacsonyabb halálozásnak, amit Kelet-Európában tapasztalnak, és erre kutatást akarnak alapozni.

Magyarországon az operatív törzs egyik tájékoztatóján is előkerült a téma. Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, ellenőrizni kell, hogy valóban jelent-e bármiféle védelmet az oltás. Ha ez tudományosan beigazolódik, akkor Magyarország kis előnyt élvez, hiszen itthon ez 1945 óta kötelező.

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusa nemrég nyilatkozott is a témában, ő szintén azt mondta: a BCG hatásosságára semmilyen tudományos magyarázat nincs, ráadásul épp a napokban jelent meg egy cikk a Nature Microbiologyben, amely cáfolta a tuberkulózis elleni oltás hatásosságát. Maga a virológus pedig úgy hiszi, nincs hatása a mostani járványra a Magyarországon 1954 óta kötelező vakcinának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sikeres szívműtétet hajtottak végre Fülöp hercegen

Sikeres szívműtétet hajtottak végre Fülöp hercegen

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

Több mint 2500 szakdolgozó mondott búcsút az állami egészségügynek

Több mint 2500 szakdolgozó mondott búcsút az állami egészségügynek