szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kepler-1649c-re izgalmas körülmények közt bukkant rá a NASA, de ennél is érdekesebb, miféle exobolygóról van szó.

Bár a NASA Kepler-programja 2018-ban hivatalosan is véget ért, a távcső által begyűjtött adatokat a mai napig vizsgálják a tudósok. Egy ilyen munka alkalmával bukkantak rá az addig nem ismert Kepler-1649c-re is, amely egy igen érdekes exobolygó (azaz Naprendszeren kívüli bolygó). A planéta azért tudott eddig “rejtőzködni”, mert az adatokat vizsgáló számítógép valamiért rosszul kategorizálta a róla szóló információkat. Így aztán a tudósok sem figyeltek fel rá. Egy második, és immár helyes analízis viszont felfedte az új bolygót.

©

A Kepler-1649c nem olyan, mint a többi, Naprendszeren kívüli planéta, amit három dologgal is alátámasztottak a kutatók. A bolygó egyrészt nem sokkal nagyobb, mint a Föld (a mérete mindössze 1,06-szorosa a mi bolygónk paramétereinek), emellett az úgynevezett lakható zónán belül található. Ez azt jelenti, hogy igen nagy esély van rá, hogy a felszínén lévő víz állandóan folyékony állapotban van jelen, ami ugyebár elengedhetetlen feltétele az általunk ismert élet kialakulásának.

©

A harmadik, és talán legizgalmasabb jellemző, hogy a Kepler-1649c egy vörös törpe körül kering, amelynek a fénye a bolygó 75 százalékát képes elérni. A tudósok ennek alapján úgy vélik, hogy a planéta felszínén nagyjából olyan lehet a hőmérséklet, mint amilyet a Földön tapasztalni. Az egyedüli probléma, hogy a bolygó csillaga kisebb és hűvösebb is, mint a mi Napunk, illetve eleve közelebb is vannak egymáshoz. Minden más paraméter viszont stimmelni látszik, így a NASA szerint a Kepler-1649c potenciálisan lakható planétának nevezhető. (A korábban felfedezett Gliese 581 c vagy a Kepler-452b szintén a lakható övezeten belül fekszenek.)

Az újonnan felfedezett bolygó közelében egy második planétát is találtak a kutatók, akik nem tartják kizártnak, hogy idővel egy harmadikra is rábukkannak. Ez azonban akár hónapokig is elhúzódhat, mivel óriási információmennyiséget kell átnézniük. A frissen felfedezett Kepler-1649c-t egyébként, bármennyire is szeretnék, testközelből soha nem lehet majd megpillantani – a mai technikával legalábbis biztosan nem. Ennek legfőbb oka, hogy 300 fényévre van tőlünk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már egy sima kisbuszt is a Nürburgringen tesztelnek – videó

Már egy sima kisbuszt is a Nürburgringen tesztelnek – videó

"Elérhető közelségbe" kerültek a párizsi klímaegyezmény célkitűzései

"Elérhető közelségbe" kerültek a párizsi klímaegyezmény célkitűzései

Az átlagosnál 40 százalékkal többen haltak meg november elején

Az átlagosnál 40 százalékkal többen haltak meg november elején