szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikai geológusok a NASA-val együtt olyan térképet készítettek a Holdról, amelyen az égitest minden buckája, krátere és hasadéka látható. A projekt sok szempontból fontos.

Részletes geológiai térképet készítettek amerikai kutatók a Holdról – írt a BGR. A geológiai társaság (USGS) igen látványos munkájához korábbi NASA-felvételeket és az azokból kinyert adatokat használták a tudósok.

Bár a Hold felszínének viszonylag nagy része ismert a tudomány előtt, a geológiai történetét továbbra is rejtély övezi. A térkép főként ezen a téren nyújt majd segítséget a szakértőknek, hiszen minden rajta van, amire a jövőbeni vizsgálatoknál szükség lehet: látszanak a buckák, hegygerincek, hasadékok és más, fontos képződmények. Az USGS térképét ide kattintva lehet böngészni, de nagy mérete miatt a betöltése akár percekig is eltarthat.

Az újabb Hold-térkép hosszú évek munkájának gyümölcse, ugyanis bár az adatok korábban is rendelkezésre álltak, a technika nem volt elég fejlett, hogy ilyen részletesen ábrázolni tudják őket. A NASA szerint az USGS munkája ennél fogva nem is térkép, sokkal inkább egy adatbázis, amelyet a geológusok mellett az űrprogram résztvevői is hasznosíthatnak.

A NASA igen fontos állomásként tekint a Holdra, ugyanis a következő évek missziói között több olyan is van, amely az égitest körül forog; de szomszédos kísérőnk a Mars meghódításában is igen fontos szerepet játszik – innen startolhatnak majd az első emberek. Egy részletes, a krátereket is ábrázoló térkép elsősorban ennek, vagyis az indulás helyének kiválasztásában lehet az űrhajósok segítségére. Illetve abban is, hol építsék ki azt a hatalmas távcsövet a szakemberek, amellyel a Naprendszer rejtett zugai is mefigyelhetők lennének. Ez utóbbi projektet még nem hagyta jóvá a NASA.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: Faleveleket eresztettem szélnek, de talán meglátszik egy épület terve belőlük

Doku360: Faleveleket eresztettem szélnek, de talán meglátszik egy épület terve belőlük

A részben általa tervezett Land Rover viszi utolsó útján Fülöp herceget

A részben általa tervezett Land Rover viszi utolsó útján Fülöp herceget

Sarkadi Balázs: Sürgősen kutatni kellene a kínai vakcinával oltottak immunitását

Sarkadi Balázs: Sürgősen kutatni kellene a kínai vakcinával oltottak immunitását