szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Specter név egy olyan különleges töltényt takar, amelyet bármilyen 12-es kaliberű puskából ki lehet lőni, hogy sokkolják vele a célpontot. A kérdés jelenleg az, mennyire életveszélyes.

Ha máshonnan nem, az amerikai filmekből egész biztosan mindenki ismeri a sokkolófegyvert. Az eszköz két elektródát lő ki magából, ami a célszemély testébe fúródik – de nem okoz súlyos vagy halálos sérülést –, majd a rendszer elektromos áram segítségével teszi őt mozgásképtelenné. Az amerikai haditengerészet most egy hasonló fegyverrel kísérletezik, csak azt sokkal messzebbről lehetne bevetni.

A Specter (Small Arms Pulsed Electronic Tetanization at Extended Range) névre keresztelt fegyver hatótávolsága 100 láb, vagyis mintegy 30,5 méter. Összehasonlításként: a jelenleg használt sokkolót legfeljebb 8 méterről lehet bevetni – írja a NewScientist alapján a Futurism.

[Amerika bemutatta a lézert, amely egy repülőt is leszed – videó]

A különleges töltény – amit az amerikai védelmi minisztérium által támogatott Harkind Dynamics nevű cég fejleszt – állítólag nem igényel különleges fegyvert: bármilyen 12-es kaliberű puskából ki lehet lőni.

©

Persze ahhoz, hogy a töltényt 30 méterre el lehessen juttatni, az kell, hogy kellően nagy energiával lövelljen ki a puskából. A becsapódása viszont emiatt súlyos sérüléseket okozhat. Hogy ezt elkerüljék, a fejlesztők a fenti képen is látható megoldást találták ki: a lövedék hátsó részéből egy, a fékezést szolgáló ernyő jön elő, ami körülbelül a felére csökkenti a sebességet.

A célpont egyméteres közelében a Specter három elektródát lő ki, ami elég éles és hegyes ahhoz, hogy átüsse a ruházatot, így téve lehetővé, hogy sokkolják a célszemélyt.

A szakértők egyelőre azt vizsgálják, mennyire lehet veszélyes a fegyver, pontosabban a lövedékből kilövellő elektródák. Attól tartanak ugyanis, hogy az esetleg a célszemély szemét találja el. Emellett, ha az ernyő nem nyílik ki, a Spectre komoly sérülést okozhat, ha pedig a fejet találja el, akár halálos is lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!