szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt három hónapban sokkal több asztali számítógép fogyott a piacon, mint 2019 azonos időszakában. Az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a növekedés csak átmeneti lehet.

Bár a legtöbb piaci szereplő számára komoly érvágást jelentett a koronavírus-járvány, akadnak olyanok, amelyek szekerét meglökte. Ilyen például a Zoom, ami rengeteg felhasználót szerzett az elmúlt fél évben, de a pandémia egy másik területre is pozitív hatást gyakorolt: megugrott a PC-eladások száma.

A két lefontosabb elemzőcég, a Gartner és az IDC adatai szerint 2020 második negyedévében (vagyis az áprilistól június végéig tartó időszakban) több PC-t adtak el a gyártók, mint 2019 azonos időszakában. Előbbi számai azt mutatják, hogy az elmúlt három hónapban 64,8 millió eszköz talált gazdára, ami 2,8 százalékos emelkedést jelent a tavalyi második negyedévhez képest. Az IDC ennél jóval nagyobb, 11,2 százalékos emelkedést mért, ami világszerte 72,3 millió eladott készüléket jelent.

A Gartner listáján az eladások szempontjából a Lenovo áll az élen, amit a HP, a Dell, az Apple, az Acer és az Asus követ. Az IDC-nél első a HP, majd következik a Lenovo, a Dell, az Apple és az Acer.

©

A növekedés annak tudható be, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan kényszerültek otthoni munkavégzésre, a diákok pedig távoktatásban vettek részt, amihez PC-kre van szükség. Emiatt viszont a szakemberek szerint csupán átmeneti lesz az iparág öröme, és a következő negyedévekben – hacsak nem áll elő újból valamilyen extrém helyzet – csökkenni fog az eladások száma.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Technikai hibák sora nehezítette az állami informatikai képzés záróvizsgáját

Technikai hibák sora nehezítette az állami informatikai képzés záróvizsgáját

Így lett az aranybefektetés mindenkié

Így lett az aranybefektetés mindenkié

Az utolsó egyedek sejtjeiből támasztanának fel egy kihalt orrszarvú fajt

Az utolsó egyedek sejtjeiből támasztanának fel egy kihalt orrszarvú fajt